Cheltuielile bugetului de stat pentru anul curent au fost majorate cu 6,9 miliarde de lei, iar veniturile – cu 2,69 miliarde de lei. Modificările se regăsesc în proiectul rectificat al legilor privind bugetul public național, aprobat în cadrul ședinței de luni a Cabinetului de miniștri, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Potrivit prim-ministrului Natalia Gavrilița, decizia Guvernului vine în contextul crizei energetice și umanitare, care afectează economia națională.
„Trecem prin vremuri extraordinare care cer decizii extraordinare. În aceste condiții, Guvernul a decis să crească cheltuielile publice pentru menținerea stabilității economice, locurilor de muncă și prevenirea vulnerabilităților. Cred că este corect ca, în situații de criză, Guvernul să crească cheltuielile publice, să ajute cetățenii la plata facturilor, să susțină afacerile și agricultorii afectați de consecințele războiului”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă, în urma ședinței Executivului.
Proiectul privind rectificarea bugetului național prevede o majorare, cu 2,45 miliarde de lei, a cheltuielilor în domeniul protecției sociale. Resursele financiare vor fi utilizate pentru indexarea și creșterea pensiilor și a prestațiilor sociale, în urma reformării Programului de Ajutor Social. Suplimentar, 65 milioane de lei au fost alocate pentru finanțarea serviciului Asistență personală pentru persoanele cu dizabilități, iar 111,8 milioane de lei vor fi alocate pentru alimentarea copiilor în instituțiile educaționale.
De asemenea, noul proiect prevede creșterea alocațiilor pentru plata resurselor termoenergetice pentru instituțiile bugetare și cele medicale publice. În acest sens, a fost alocat suplimentar cca un miliard de lei. Din această sumă, 521 milioane vor fi distribuite la nivel local, pentru achitarea serviciilor termoenergetice.
Alte 700 de milioane de lei au fost alocate pentru programele de susținere a mediului de afaceri și agricultură, dintre care 250 milioane vor fi utilizate pentru suplinirea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural și compensarea parțială a accizelor la motorină. Din acești bani, câte 200 milioane de lei vor fi distribuite pentru majorarea Fondului pentru eficiență energetică și a Fondului de dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
Cu 16,8% au crescut și alocațiile pentru cheltuieli și investiții capitale, inclusiv pentru reabilitarea drumurilor, în acest sens fiind alocate 1,1 miliarde de lei. A fost majorat cu 906,6 mln de lei și volumul transferurilor către bugetele locale.
Totodată, proiectul prevede și o majorare cu 2,69 miliarde de lei a veniturilor încasate la bugetul public național. Acest lucru, potrivit premierului Gavrilița, se datorează creșterii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor din granturi.
„Cred că e o reușită a Guvernului faptul că am găsit finanțare ieftină pentru a putea crește alocatiile pentru agenții economici, agricultori și consumatori. Prin toate aceste acțiuni, noi ne asigurăm că păstrăm locuri de muncă și ajutăm oamenii afectați de creșterea de prețuri în condițiile extrem de dificile ale unei situații aproape de stagflație”, a precizat, în context, șefa Executivului.
Ca urmare a modificărilor operate, Bugetului public național pentru anul 2022 va avea venituri de circa 84 mlrd de lei și cheltuieli – în sumă de 103,8 mlrd de lei, iar deficitul bugetar va constitui 19,8 mlrd de lei.