Select your Top Menu from wp menus

Pompierii DSE Orhei au continuat să lupte cu focul și în săptămâna precedentă. Din nefericire flăcările au făcut și două victime

Photo Credit To foto simbol DSE Orhei

Angajații Direcției Situații Excepționale Orhei au înregistrat și în săptămâna precedentă un număr mare de solicitări pentru intervenții în diversele situații de urgență, în care oamenii au avut nevoie de ajutor, anunță un comunicat al instituției. Potrivit sursei citate, desi numărul incendiilor de vegetație se reduce, acesta a înregistrat săptămâna trecută cifra considerabilă de 40 cazuri.

           Totodată pompierii în perioada respectivă au stins focul din gospodării, unde în unele cazuri s-a înregistrat decesul proprietarilor.

Asfel de cazuri au fost în s. Donici, unde doar în două zile, doi bărbați și-au pierdut vița din cauza  focului. Primul caz a avut loc în dimineața zilei de 11 aprilie curent. În urma unei incendieri intenționate a casei a decedat proprietarul acesteia  în vârstă de 52 ani. În urma unei investigații de către organele de drept s-a stabilit făptașul, care s-a dovedit a fi chiar fiul celui decedat. A doua zi, la orele 17:22 pompierii și salvatorii au fost alertați, precum că într-o gospodărie s-a produs un incendiu care ar fi provocat o victimă umană. La adresa indicată s-a constatat că în urma unei arderi de așternuturi, un bărbat de 74 ani s-ar fi intoxicat cu bioxid de carbon.

Și la Rezina, Șoldănești, Telenești pompierii au fost solicitați  pentru  a lichida incendii fie în locuință, fie în gospodării în toate cazurile, cauza fiind imprudența cu focul deschis sau construcția greșită a sobei și a coșului de fum.

În acest context și luând în considerație că suntem în preajma sărbătorilor de Paște, unde focul deschis este utilizat prin intermediul lumânărilor, iar gospodinele vor utiliza în exces cuptoarele electrice și cele pe combustibil solid (lemn), DSE mun. Orhei   recomandă pentru a evita cazuri de risc, următoarele:

  • Aprinderea și așezarea lumînărilor se va face numai în locuri sigure, la distanța de siguranță față de obiectele combustibile, cu supraveghere permanentă;
  • Nu utizați candele cu suport din plastic sau din alt element ușor imflamabil;
  • Nu utlizați cupotarele electrice sau cele pe lemn cu difecte sau fisuri, asigurațivă că sunt intr-o stare ideală;
  • Nu aprindeți resturi vegetale de orce proveniență, ruguri și instalații cu focul deschis;
  • Evitați suprasolicitatrea a sistemelor electrice și respectarea regulilor de exploatare a instalațiilor electrice a consumatorilor.

DSE mun. Orhei reiterează că respectarea normelor antiincendiare Vă poate salva vița și Vă poate păstra sănătatea.

Dacă sunteți martori sau victime ale situațiilor de risc apelați numărul unic de urgență 112.

18.04.2022

Direcția Situații Excepționale mun. Orhei

Maior s/i Diana Maxim