La început, multe reparații erau prezentate ca lucrări efectuate cu titlu gratuit ori sponsorizate, cu toate că erau listate și unele străzi pentru care s-au încheiat contracte pe bani publici. De ceva vreme, reparațiile sunt prezentate ca fiind efectuate “în premieră în republică, din resurse și cu forţe proprii”.
Așa ori altfel, de la mijlocul anului 2015, de pe radarul achizițiilor publice au început să dispară reparațiile capitale ale drumurilor din raza orașului Orhei, iar din anul 2018 au dispărut toate şi definitiv. Nici în prezentările frecvente şi intens mediatizate despre “revoluția infrastructurii” ale ex-primarului de Orhei, actualului deputat Ilan Șor, condamnat de prima instanță la 7,5 ani de închisoare în unul din dosarele fraudei bancare, nu se operează cu sume de bani și nu se spune cine concret realizează lucrările concrete.>
Iar sumele nu sunt mici. În anul 2018, la compartimentul “dezvoltarea drumurilor“ din bugetul local au fost executați peste 23 de milioane de lei. Pentru anul curent, 2019, au fost planificați peste 19 milioane de lei – o sumă aproximativ egală cu cea care urmează a fi colectată de la persoane fizice, ca impozit pe venitul din salariu.
La sfârșit de iulie 2015, după o lună de mandat obținut în rezultatul alegerilor locale, Consiliul local Orhei, unde majoritari deveniseră consilierii afiliaţi lui Ian Șor, a acceptat ca firma “Genesis International” SRL să efectueze gratuit lucrări de reparație și modernizare a străzilor din urbe. Primăria urma să-i informeze pe consilieri despre executarea deciziei, în care se mai spunea că lista străzilor se anexează. Însă, la ședințele Consilului informația nu a fost prezentată, iar pe pagina web a instituției decizia a fost publicată fără anexă. La o recentă solicitare de a furniza o copie de pe respectiva anexă Primăria încă nu a răspuns. La fel, nu a oferit lista străzilor care au fost reparate până în prezent, cu date despre mărimea și proveniența mijloacelor financiare alocate.
Decizia cu privire la lucrările gratuite a fost aprobată cu doar 10 zile înainte ca Primăria să atribuie “Genesis International” două contracte, în sumă totală de peste 5 milioane de lei, pentru reparația capitală a străzilor Orheiul Vechi și Livezilor. Vreun merit al administrației lui Șor în reparația acestor străzi nu există, pentru că banii au fost prevăzuți în Fondul Rutier înainte de schimbarea puterii locale, au comentat, pe de altă parte, foști edili orheieni, pentru o publicaţie din Chişinău. Datele de acum 4 ani arată că și un alt mare contract pentru reparaţia trotuarelor din sectoarele Bucuria şi Slobozia Doamnei, în valoare de circa 2,2 milioane de lei, a fost atribuit aceleiași firme “Genesis International” încă la începutul primăverii anului 2015. Pe când asfaltarea trotuarelor din Slobozia Doamnei a început și s-a terminat abia în toamna anului 2016. Or, după venirea lui Șor în fruntea Primăriei, contractul a fost prelungit de două ori.
Tot în 2016, oficialii orheieni raportau despre noi lucrări de reparare a drumurilor, iar Asociația Obștească (AO) “Pentru Orhei”, afiliată lui Ilan Sor, susținea că pe parcursul acelui an a cheltuit pentru drumurile din Orhei peste 14 milioane de lei. Surprinzător, în lista străzilor reparate din sursele AO “Pentru Orhei”, care a fost prezentată Centrului de Investigații Jurnalistice, s-a regăsit strada Orheiul Vechi pentru care, cu un an mai devreme, au fost contractate lucrări de peste 3 milioane de lei din bani publici; străzile Susleni și Cantemir, care au fost anunțate ca fiind în reparație în anul precedent; strada Pomicultorilor, care este de negăsit pe harta oraşului Orhei.
Anul 2016 a fost marcat şi de un scandal, nelipsit de interes prin prisma subiectului de față. Primăria și două cariere de piatră din Orhei și-au adus acuzații grave și au ajuns în instanța de judecată. În anul trecut, 2018, cele două pârți au încheiat o tranzacție de împăcare. Asta, însă, după ce Primăria a acuzat carierele de activitate ilegală și neplată a impozitelor la buget, iar carierele i-au acuzat pe edilii de la cârma Orheiului de șantaj și tentativă de preluare a afacerilor. Numai cea de-a treia carieră din oraș nu a fost antrenată în scandal, iar patronul explorării miniere a recunoscut că donează piatră, inclusiv pentru reparația străzilor, mai ales în raza sectorului Slobozia Doamnei.
Compania “Genesis International” SRL
La ceva timp de la începutul boomului drumurilor, jurnaliștii de investigație au observat că, atunci când „Genesis International” s-a oferit să repare gratuit străzile din Orhei, firma avea deja ori era pe pragul obţinerii de la Primărie a unor contracte plătite, în sumă totală de peste 7,2 milioane de lei. Nu a scăpat atenției nici faptul că și companiei “Aspect-M” SRL, care este fondatoare a “Genesis International”, în prima jumătate a anului 2015 i-a fost atribuit un contract de aproape aproape 3 ha, pe str. V Cupcea din sectorul Lupoaica, pentru amplasarea unei uzine de asfalt.
Pe acest fundal, la sfârșitul lunii martie 2017, „Genesis Inernational” a semnat ultimul contract cu Primăria, în sumă de 200 de milioane de lei pentru lucrări de reparații curente și întreținere periodică a drumurilor în raioanele Orhei, Telenești, Rezina, Șoldănești, Drochia, Florești, Soroca. În aceeași perioadă, “Genesis” a livrat, pe un contract de achiziție publică de aproape 2,5 milioane de lei , amestecuri de beton asfaltic si emulsii bituminoase către întreprinderea municipală din Chișinău, I.M. “Exdrupo”, care se specializează în construcția, repararea și exploatarea drumurilor.
Administrator al “Genesis International SRL și fondator al “Aspect–M” SRL este fostul deputat și director al Administrației de Stat a Aviației Civile, Vitalie Mrug. Nu demult, acesta a primit în administrare o companie mai nouă – „Gările Auto Moderne”, căreia statul i-a concesionat, la sfârșitul anului 2018, toate gările și stațiile auto din republică, pentru o perioadă de 25 de ani. Unul dintre cei doi fondatori ai „Gărilor Auto Moderne” este compania „ExFactor Grup” SRL care, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), a finanțat contrar legii Partidul „Șor”, în campania electorală parlamentară din acest an. Partidul lui Ilan Șor a replicat într-un comunicat de presă că decizia CEC este incorectă și a anunțat că merge în judecată. Iar Vitalie Mrug a declarat pentru o investigate realizată de Ziarul de Gardă că Ilan Șor nu are nicio implicare în concesionarea gărilor auto și că “La Orhei avem și uzină de asfalt, poate de asta oamenii leagă numele meu de Orhei, de Ilan Şor…”.
IM “Servicii Comunal Locative (SCL) Orhei”
În anul 2017, după ce de pe scena achizițiilor publice pentru drumurile din Orhei a dispărut “Genesis International“, la concursurile anunțate de Primărie s-a abonat I.M. “SCL Orhei”. În rezultat, întreprinderea subordonată municipalității, care anterior nu a executat lucrări rutiere serioase, a obţinut trei contracte pentru reparaţia străzilor, în sumă totală de 4 628 472, 70 lei, și unul – pentru lucrări de marcaj, în sumă de 216 836,32 lei.
Cel mai mare contract a fost destinat străzii Vasile Mahu, unde se află sediul Primăriei Orhei, iar sursele, în sumă de 2 929 400 lei, au venit din Fondul Rutier (FR). Prima inadvertență în cazul acestei proceduri de achiziție a avut loc atunci când anunțul despre licitație a fost publicat în Buletinul de achiziții publice (BAP) cu două săptămâni înainte ca Consiliul local să decidă pentru ce anume va repartiza banii din FR.
Au urmat și alte nereguli. Pe 9 iunie, dată pentru care a fost anunțată deschiderea ofertelor, evenimentul nu a avut loc, iar licitația a fost amânată. Anunțul modificat a fost însă publicat în BAP abia pe data de 13 iunie. În legătură cu publicarea întârziată a anunțului, specialista pentru achiziții publice la Primăria Orhei, Violeta Morari, a declarat că agenții economici care s-au interesat de licitație au fost informaţi prin telefon, despre reprogramarea pentru data de 19 iunie. Potrivit datelor AAP, la licitație s-au prezentat trei participanți și, pe 3 iulie, contractul în valoare de 2 801 887,69 lei a fost atribuit I.M. “SCL Orhei”, care a oferit cel mai mic preț. A trecut, însă, ceva mai mult de o lună și s-a descoperit că câștigătoarea licitației nu are bani pentru a realiza lucrările. Soluția a fost oferită de edilii orheieni, care au decis ca o altă întreprindere care le este subordonată – “Orhei Transport” să dea cu împrumut “SCL Orhei” 1,5 milioane de lei.
Și datele inițiale ale altor trei proceduri de achiziție au fost modificate, iar contractele le-a obținut tot “SCL Orhei”. Astfel, anunțul pentru reparația străzii Ciprian Porumbescu a fost schimbat de două ori și, în final, în invitația de participare la concurs a apărut încă o stradă – Dimo. Suma contractului atribuit pentru cele două străzi era de 1 420712,49 lei. Ulterior, ca și în cazul altor evenimente pozitive de la Orhei, publicul a fost ținut la curent cu lucrările de pe strada Porumbescu, care s-au încheiat, tradițional, cu tăierea festivă a panglicii. Pe de altă parte, în privința străzii Dimo s-a păstrat tăcerea. Denumirea străzii a reapărut peste un an – în decembrie 2018, când CM Orhei a decis să propună un tronson de 500 de metri de pe strada Dimo pentru reparație în cadrul Programului Guvernamental Drumuri Bune-2 pentru Moldova”.
Suma totală pentru dezvoltarea drumurilor, executată din bugetul local în anul 2017, nu a fost prea mare – peste 6,1 milioane de lei. Dar această perioadă s-a remarcat prin apariţia în mesajele publice ale lui Ilan Șor, care după un an de arest la domiciliu revenise la Primărie, a laitmotivului despre “resurse și forţe proprii”, cu laude la adresa IM “SCL Orhei”. Pe durata mandatului său de la Orhei, Șor periodic a reiterat şi ideea necesităţii de a procura o uzină de asfalt şi pavaj, pentru a “oferi posibilitatea ca orașul să fie amenajat cu producție proprie”.
Din anul 2018, potrivit datelor AAP, pentru lucrările de reparare și întreținere a drumurilor din raza orașului Orhei nu a fost încheiat niciun contract de achiziție publică. Asta în situația în care, începând cu 2018 la capitolul “dezvoltarea drumurilor” sumele au devenit fabuloase pentru un buget local – peste 23 de milioane de lei, executate în anul trecut, și peste 19 milioane de lei, planificate pentru anul curent.
Dispariția informațiilor despre contractele pe bani publici a fost precedată de o decizie a Consiliului municipal (CM) Orhei din aprilie 2018. CM Orhei a delegat dreptul de gestiune a serviciului public de întreținere a infrastructurii rutiere din municipiul Orhei către I.M. “SCL Orhei”. În sarcina Primăriei a fost pusă semnarea contractului, planificarea în buget a banilor necesari realizării contractului, elaborarea şi aprobarea listei activităţilor şi recepţionarea activităţilor executate.
Ce conținut are contractul pentru anul curent, 2019, nu se cunoaște, pentru că acesta nu a fost publicat, iar până la editarea acestui material, Primăria nu a răspuns solicitării de a oferi o copie de pe document. În ce privește contractul pentru anul trecut, 2018, în acesta nu figurează nicio sumă de bani care era necesar de prevăzut spre plată IM „SCL Orhei”, pentru anumite activități.
De aproape două luni, IM “SCL Orhei” este condusă de managerul șef interimar, Valeriu Oprea, care l-a înlocuit în funcție pe
Veaceslav Zaporojan, un fervent activist din echipa ex-primarului Ilan Șor. Noul şef al întreprinderii a declarat că asigurarea cu materiale necesare lucrărilor ample, care au loc în prezent în centrul oraşului, se face prin contracte de achiziţii publice. După ce i s-a spus că în datele Agenţiei Achiziţii Publice nu se găsesc astfel de contracte, Valeriu Oprea a admis că achiziţiile s-au făcut pe vremea precursorului său, Veaceslav Zaporojan.
Numărul total al angajaţilor intreprinderiii, unde se plăteşte un salariu mediu de 4000 de lei, este de 316 persoane. Mersul lucrărilor este supravegheat de un specialist din Chişinău, iar tehnica rutieră specializată este luată în arendă. Valeriu Oprea nu a putut spune ce sume de bani primeşte „SCL Orhei” pentru lucrări, până când acestea nu vor fi finalizate. „Noi doar spunem Primăriei: uitaţi-vă, acum lucrăm pe strada Miron Costin (de exemplu, n.r.), ne trebuie asta şi asta…”.
În ultimii patru ani, IM “SCL Orhei”, la fel ca și alte întreprinderi municipale, nu a prezentat fondatorului său – CM Orhei, niciun raport de activitate, în pofida solicitărilor unor consilieri din opoziţie. Nici pe paginile web ale întreprinderii, Primăriei Orhei sau Agenției Proprietate Publică nu există vreo dare de seamă a conducerii IM “SCL Orhei”, pentru perioada 2015-2018.
Autor: Tatiana Djamanov
Această investigație a fost realizată în cadrul proiectului „Îmbunătățiri inovative în sistemul de achiziții publice din Republica Moldova prin incluziune, creativitate și practici de respectare a legislației”, implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Această investigație a fost finanțată de UE și co-finanțată de UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul acestei publicații aparține autorilor și nu reflectă neapărat poziția UE și a Guvernului Britanic.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…