Astăzi se împlinesc 23 de ani de la declanşarea oficială a confruntărilor militare dintre Republica Moldova şi separatiştii pro-ruşi susţinuţi de armata rusească.
Oficial se consideră că războiul de pe Nistru a început la 2 marite 1992, ziua în care Republica Moldova a devenit membru ONU, însă incidentele armate cu separatiştii au început încă în 1991.
La 22 octombrie 2002 preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Ghenadie Seleznev fiind în vizită oficială la Chişinău a recunoscut implicarea Federaţiei Ruse în războiul de pe Nistru, spunând că Moscova prin declanşarea conflictului a dorit ca Republica Moldova să fie mereu legată de această direcţie şi să nu se poată uni cu România.
Şi pe documentul de încetare a focului între părţile combatante stă semnătura primului preşedinte rus Boris Elţin.
În stânga Nistrului staţionează ilegal în jur de 1500 de militari ruşi, care urmau a fi retraşi încă în anul 2002. Aceştia păzesc imensele depozite de muniţii de la Colbasna, pe care care Federaţia Rusă susţine că nu le poate evacua. Trupele ruse au luptat de partea separatiştilor transnistreni în războiul contra Republicii Moldova din anul 1992, iar în prezent Rusia susţine financiar regimul secesionist de la Tiraspol.
Pe platourile Cocieri, Coşniţa, Chiţcani şi Tighina au luptat peste 1000 de orheieni, 9 persoane şi-au pierdut viaţa, 9 au rămas invalizi de război