Select your Top Menu from wp menus

Anularea imunității parlamentare, votată în primă lectură

Deputații au votat joi, 30 martie, în primă lectură proiectul de modificare a Constituției în sensul anulării imunității parlamentare a deputaților. Inițiativa aparține unui grup de deputați democrați, liberali și neafiliați și nu a fost susținută de parlamentarii socialiști, comuniști, dar și de unii neafiliați, care au numit-o drept „instrument de intimidare a opoziției”, transmite IPN.

Potrivit proiectului, alineatul 3 al articolului 70 din Constituție va fi eliminat. În prezent acesta stipulează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Unul dintre autorii proiectului, Sergiu Sârbu, a declarat că imunitatea nu trebuie să fie o piedică în fața realizării actului de justiție și nici să influențeze negativ, cu bună știință, aplicarea principiilor democratice într-un stat de drept. Eliminarea imunității nu va duce la limitarea independenței deputatului și nu va afecta dreptul acestuia la libertatea opiniei şi a votului, care este prevăzută în legea supremă a țării. Deputatul nu va putea fi tras la răspundere penală, civilă sau contravențională pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în executarea mandatului.

Deputatul comunist Oleg Reidman a declarat că ar fi fost firesc o astfel de inițiativă să vină din partea opoziției și e cam straniu că aceasta este propusă de majoritatea parlamentară. Potrivit lui, această inițiativă este prematură întrucât
în Republica Moldova nu este încă asigurată o justiție obiectivă.

Deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi a spus că acest proiect este important, dar pune mai multe semne de întrebare. Deputatul trebuie să aibă o garanție că nu va fi persecutat pentru o opinie sau pentru un vot, pentru că democrația este fragilă, or în cazurile de retragere a imunități care au existat anterior au fost vizați deputați din opoziție. Deputatul a mai spus că acest proiect poate deschide ușa în fața abuzurilor din partea puterii.

Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că guvernarea intenționează să lipsească deputații, mai ales pe cei din opoziție, de o garanție, nu de un privilegiu cum afirmă autorii. Potrivit lui, această inițiativă reprezintă nu doar o suprimare a garanțiilor oferite de Constituție, dar și o amenințare directă la adresa opoziției și a pluralismului politic în general.

Deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc a menționat că această inițiativă este grăbită, însă PLDM o susține pentru a demonstra că nu are de ce se teme. Deputatul a remarcat însă că pe marginea acestui proiect nu au avut loc consultări cu opoziția. Acesta și-a exprimat opinia că acest lucru se va întâmpla măcar către lectura a doua.

Liderul fracțiunii Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că PL susține acest proiect, dar cu o condiție. În cazul în care instanțele de judecată sau eruopene achită deputatul învinuit, atunci anchetatorul, procurorul va ispăși pedeapsa pe care i-a incriminat-o parlamentarului. Potrivit lui, există cazuri de abuz și în acest sens e nevoie de disciplinarea organului de drept, prin prevederi legale.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/anularea-imunitatii-parlamentare-votata-in-prima-lectura/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19