Angajamentele guvernării de la Chişinău față de FMI (Veaceslav Negruță/Ziarul Național) Marian Lupu, probabil candidat al democraților la prezidențiale (Newsmaker.md).

„La toamnă vor fi surprize”, scrie „Ziarul Naţional” în concluzie la nişte declaraţii ale fostului ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţă, cu referire la angajamentele faţa FMI ale guvernării de la Chişinău. Patru „funcționari sus-puși” din Republica Moldova ar fi semnat o scrisoare de intenție expediată Fondului Monetar Internațional, un proiect de viitor memorandum, care conține câteva precondiții ce trebuie îndeplinite înainte ca instituția internațională să accepte un nou accord pentru trei ani cu Chișinăul, afirmă Negruţă. Fostul demnitar se abţine să dezvăluie precondiţiile, ci doar le sugerează: 60 la sută ar fi dedicate sectorului bancar: corectarea situației vizavi de transparența acționariatului, buna guvernare corporativă, independență instituțională Băncii Naționale a Moldovei și, evident, strategia de recuperare a mijloacelor fraudate în cadrul jafului bancar. O altă precondiție s-ar referi la buget: ajustări la cheltuieli, consolidări pe filiera fiscală… Un al treilea bloc important din precondițiile incluse în acea scrisoare de intenție ar fi reformele structurale, extrem de întârziate. Pentru prima dată într-un eventual acord cu FMI se va pune accentul pe lupta cu corupția, a mai afirmat Veaceslav Negruţă. Dacă măcar o precondiție nu va fi realizată, FMI poate nici să nu pună în discuție examinarea aprobării unui memorandum cu R. Moldova, mai spune el.

Tot în „Ziarul Naţional”, Nicolae Negru discută anunţul liderului communist Vladimir Voronin că va boicota alegerile prezidențiale. O veste bună pentru liderul socialiștilor, Igor Dodon, pentru mentorii și finanțatorii săi de la Moscova, constată de la bun început Nicolae Negru. Formal, motivul supărării sale e legat de modul în care a fost schimbată procedura de alegere a șefului statului. „La alegeri neconstituționale noi nu putem să participăm. Eu nu pot să-mi permit acest lucru”, a declarat liderul PCRM, citat de PRO TV.

Motivul real al boicotării alegerilor prezidențiale ar putea fi altul, crede autorul, şi anume șansele mici ale candidatului PCRM, inclusiv Voronin, de a obține un scor onorabil. „Uneori este dificil să te împaci cu realitatea, dar aceasta este singura opțiune onorabilă a lui Vladimir Voronin la această etapă a carierei sale politice”, este concluzia lui Negru, care promite să revină, într-un viitor comentariu, la opțiunile liderului liberal, Mihai Ghimpu, în prezidenţialele din octombrie.

Newsmaker.md speculează cu referire la posibilul candidat al democraţilor în scrutinul prezidenţial. Cel mai degrabă acesta va fi Preşedintele formaţiunii, Marian Lupu, afirmă publicaţia, fără a dezvălui sursa din anturajul PD care i-ar fi livrat informaţia. Decizia privind înaintarea lui Lupu ar putea fi enunţată la şedinţa Consiliului politic Național al Partidului Democrat, preconizată pentru 26 august, mai notează newsmaker.md.

Dumitru Spătaru de la Tribuna.md compară, într-un comentariu, politica moldovenească cu jocul de şah din copilăria sa. „Se zice că politica e un fel de joc de şah, unde fiecare face mutări inteligente, încercînd să-şi ţină adversarul în şah, iar la momentul oportun – să-i declare mat. Poate aşa e în politica din ţările cu democraţii dezvoltate. Dar, dacă politica noastră e şi ea o partidă de şah, atunci mi se pare că jucătorii au cam aceeaşi calificare ca şi Tolică din copilăria mea”, scrie autorul. „În ultimul timp, am văzut că de pe tabla (politică) de şah dispar tot mai multe figurine şi impresia generală este că acestea dispar nu în urma unui joc cinstit, în urma unei competiţii a minţii, ci pur şi simplu sînt înlăturate, exact aşa cum îmi fura mie Tolică figurinele în timpul acelei partide de pomină. Şi, dacă e să fiu sincer pînă la capăt, nu mai sînt sigur nici de faptul că regele e încă în joc. Sau poate că politicienii noştri nu mai joacă şah şi au trecut la jocul de cărţi?”

Unul din cele mai proaspete comentarii de pe Deschide.md se referă, sub semnătura lui Iulian Chifu, la exerciţiile făcute de armata rusă şi de pretinşii „pacificatori” care au ocupat de facto regiunea separatist nistreană. „În fapt, Rusia şi trupele sale de toate categoriile sfidează statul gazdă, Republica Moldova, acţionează ca într-o regiune ocupată şi încalcă toate acordurile şi tratatele mişcând trupe ruse prezente illegal şi antrenând trupele ilegale separatiste, ba mimând agresiunea şi forţarea Nistrului pe direcţia Chişinău”, arată Iulian Chifu în articolul său. Agitarea spiritelor nu ajută, continua el, mai ales cu o Ucraină nervoasă şi cu prezenţa trupelor ruse în spatele acestui stat, aflat în război cu Rusia în Donbas şi frustrată după anexarea Crimeii şi după provocările şi amplasările de trupe ruse ce anunţă un război pe scară largă. Iar iniţiativele de pace sunt sortite indubitabil eşecului cu asemenea manifestări pe teren. „Poate preia MAE rus problema, atât în raport cu Ambasada de la Bucureşti cât şi cu MApN rus care planifică şi autorizează aceste exerciţii ilegale”.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago