Preturile alimentelor de baza s-ar putea dubla in urmatorii 20 de ani (comparativ cu 2010), din cauza schimbarilor climatice si a inmultirii fenomenelor extreme precum secete, inundatii si uragane, avertizeaza organizatia non-guvernamentala Oxfam.
Intr-un raport publicat miercuri, Oxfam considera ca efectele incalzirii globale sunt „subevaluate”, deoarece „schimbarile in ceea ce priveste evolutia temperaturilor medii si cantitatea de precipitatii”, in general, nefavorabile pentru agricultura, vor dubla pierderile culturilor” cauzate de evenimente meteorologice extreme, mai frecvente si mai intense, scrie hotnews.ro
” In 2030, spune ONG-ul, exista un risc crescut de seceta, similara cu cea care persista din iunie, mai ales in Statele Unite ale Americii – cea mai grava din ultima jumatate de secol – care ar putea determina scumpirea porumbului cu „140% in raport cu pretul mediu al produselor alimentare ” de la acea data.
„Aceasta crestere se va adauga la cresterea deja inevitabila a preturilor la alimente in urma schimbarilor climatice”, a subliniat Clara Jamart, responsabil pentru probleme de agricultura si alimentatie a Oxfam, citat de AFP.
In Africa de Sud, „seceta si inundatiile ar putea creste cu 120%, pretul de boabelor de porumb si al altor cereale secundare”, raportat la preturile curente mai arata studiul.
De exemplu, un sac de 25 kg de faina de porumb (ratia minima a unei familii timp de doua saptamani) creste de la 18 dolari acum la 40 de dolari.
Studiul numit „Vreme extrema, preturi extreme” se bazeaza pe activitatea Institutului de Studii al Universitatii din Sussex (Marea Britanie) si a fost facut pentru Oxfam.