Categories: PoliticȘtiri

Alex Grigorievs: „Forțele pro-europene fie sunt pătate de acțiuni de corupție, fie nu sunt organizate”

Expertul leton Alex Grigorievs, jurnalist și consultant politic, care a fost director al Institutului Democratic Naţional (NDI) de la Chișinău în perioada guvernării comuniste, spune că a văzut multă disperare și frustrare la oamenii care au venit să protesteze, în capitala moldoveană, împotriva guvernării corupte, dar că urmările acestui protest sunt imprevizibile. După ce l-au observat în Piața Marii Adunări Naționale, unde a mers să vadă protestul, jurnaliștii ruși au scris imediat că Alex Grigorievs ar fi printre cei care ar sta în spatele acestui protest, ca „organizator al mai multor revoluții portocalii”. Colegul nostru de la Radio Svoboda, Iaroslav Șimov, l-a întrebat pe Alex Grigorievs dacă aceste zvonuri au vreun grăunte de adevăr.

Alex Grigorievs: „Bineînțeles că nu. Și pentru mine ceea ce se întâmplă în Moldova a fost o surpriză. Deși cunosc foarte multă lume, inclusiv dintre liderii mișcării de protest, de exemplu pe Igor Boțan. Dar am venit aici pentru cu totul alte scopuri – pentru a evalua trei Think-Tankuri, organizații neguvernamentale și am fost contractat de Fundația Soros. Urmează să evaluez activitatea acestor organizații și să formulez recomandări pentru îmbunătățirea eficienței organizațiilor, dar și a vizibilității publice a acestora. Adică o vizită pur tehnică și nepolitică. Probabil cineva m-a văzut, pentru că am foarte mulți cunoscuți aici, având în vedere că am lucrat cândva în Moldova. Pe vremea președintelui Voronin am fost acuzat de faptul că am organizat aici revolte – iarăși o acuzație absurdă și total nefondată. Oamenii ăștia nici nu încearcă să fie credibili atunci când mint. De exemplu, eu eram acuzat de faptul că mergeam în România în 2009 și organizam grupele de militanți care urmau să protesteze și să provoace dezordini în masă apoi la Chișinău. Asta, în timp ce eu, în toți cei șase ani cât am stat în Moldova am fost în România o singură dată, și atunci pentru foarte scurt timp. Dar se pare să apropierea de adevăr nu este principalul scop – important e să trântești ceva…”

Europa Liberă: Vă aflați acum la Chișinău unde au loc evenimente destul de furtunoase. Cum arată aceste proteste?

Alex Grigorievs: „Acolo a fost instalat un anumit număr de corturi. Nu par să fie ocupate toate – oamenii vin și pleacă. Dar unele corturi totuși se pare că rămân goale. Acestea sunt mutate din când în când dintr-un loc în altul. Adică, de fapt, în piață nu e foarte multă lume. Corturile atrag atenția, oamenii vin, se plimba printre corturi și pleacă mai departe. Însăși protestele provoacă aici sentimente neunivoce – există două sau chiar trei puncte de vedere. Pe de o parte, există repulsia față de acțiunile autorităților.”

Europa Liberă: Asta este în legătură cu corupția. Cu scandalul privind dispariția miliardului de euro?

Alex Grigorievs: „Da, a unui miliard de euro, peste 10 la sută din buget, o parte importantă din Produsul Intern Brut – adică sunt bani foarte mari pentru Moldova, care este o țară destul de săracă. Cel mai interesant este că acești bani au dispărut și nu se întâmplă nimic – nici nu sunt sigur dacă a fost deschis dosar penal. Asta în condițiile în care este evident că Procuratura trebuie să acționeze, că trebuia să acționeze conducerea Băncii Naționale a Moldovei, dar aceasta nu a făcut nimic, lucru pentru care trebuie să răspundă, la fel ca și Ministerul Finanțelor. Mai ales că nu a fost un eveniment care s-a produs o singură dată, ci mai degrabă un șir de evenimente, de acțiuni cu mai multe mutări care au adus la acest rezultat. Și cel mai interesant este că aceste mutări multiple continuă și nu există nicio garanție că peste câteva luni nu vom afla despre al doilea și al treilea miliard care s-a dematerializat”.

Europa Liberă: Ați spus că reacția societății este de două sau chiar trei feluri. Prima că este repulsia și indignarea în legătură cu actele de corupție ale autorităților. Iar cea de a doua și cea de a treia reacții – cum sunt?

Alex Grigorievs: „Această primă atitudine este împărtășită de toată lumea. Mai departe sunt deja subtilități politice. Mai sunt partidele de stânga și pro-ruse, în frunte cu socialiștii, iar al doilea partid este cel al lui Renato Usatîi, primarul orașului Bălți. Acestea pun semnul egalității între proiectul pro-european al Moldovei pe ansamblu și aceste acțiuni de corupție și pentru ele „jos Parlamentul, jos președintele și Guvernul” înseamnă revenirea în Uniunea Eurasiatică și la prietenia cu Rusia. Dar sunt și oameni care împărtășesc repulsia față de guvernarea coruptă, dar care nu renunță la proiectul pro-european al Moldovei.

Europa Liberă: Acest ultim grup și este nucleul coaliției civice care a organizat aceste acțiuni de protest? Adică sunt cetățeni pro-europeni care protestează împotriva guvernului de asemenea pro-european?

Alex Grigorievs: „Știți, acolo sunt oameni foarte diferiți, Igor Boțan, de exemplu, da. Dar în același timp este evident că foloasele le vor trage nu ei. Pentru că acum sunt organizate și reprezintă o forță cât decât reală partidele care nu sunt pro-europene. Forțele pro-europene fie sunt pătate de acțiuni de corupție, fie nu sunt organizate. Iată de ce dacă acum vor fi alegeri, exisă pericolul că vor câștiga anume forțele pro-ruse, de stânga. Și acest lucru pune în gardă foarte mulți oameni de orientare pro-europeană, dar care sunt împotriva corupției. Există un sentiment de frustrare și, dacă nu disperare, cel puțin de dezorientare…”

Europa Liberă: Negocierile dintre primul ministru Valeriu Streleț și reprezentanții celor care au ieșit în piață nu s-au soldat cu nimic pentru că Valeriu Streleț a refuzat să demisioneze împreună cu Guvernul. A refuzat să plece și președintele. Ce se va întâmpla acum – este un impas? Cum credeți că vor evolua evenimentele în continuare?

Alex Grigorievs: „Este foarte greu de spus… Eu cred că corturile vor rămâne, eu cred că din când în când conducerea Platformei Demnitate și Adevăr va chema oamenii în piață. Dar, din punctul meu de vedere, greșite au fost chiar aceste revendicări de demisie generală. Nu există nicio bază legală, formală pentru demisie. Mandatul președintelui Timofti expiră în martie, adică foarte curând, în orice caz. Alegerea președintelui în Moldova este întotdeauna un proces foarte dificil, pentru că pentru asta este nevoie de 61 de voturi din Parlament din cele 101, și aceste 61 de voturi sunt întotdeauna foarte greu de obținut, este nevoie mereu de niște coaliții foarte complexe. Iar dacă deputații nu vor reuși să aleagă președintele, asta înseamnă oricum alegeri noi, adică căderea Guvernului și alegeri anticipate. Adică o anumită criză oricum va fi în curând. Dar acum aceste acțiuni forțează apropierea acestei crize. Mie mi se pare că acest lucru este ușor imprudent. Știți probabil că revoluțiile mai mereu sunt începute de romantici, sunt făcute adesea de combatanți, iar de rezultate se folosesc ticăloșii…”.

Europa Liberă: Ultima întrebare. Pe site-uri transnistrene și pe unele site-uri rusești care urmăresc situația din regiune au apărut articole care spun că dacă situația de la Chișinău și în Republica Moldova în general se va agrava în tensiona în continuare și va ieși de sub control, atunci Transnistria poate deveni ceva similar Crimeii, adică să se unească deschis sau să proclame alipirea sa la Rusia. Iar Rusia ar putea în anumite formule interveni direct în această situație. Credeți că sunt realiste aceste comentarii? Se gândesc oare autoritățile moldovene, dar și protestatarii, la astfel de evoluții?

Alex Grigorievs: „Mie mi se pare că în general pentru elita politică a Republicii Moldova este foarte caracteristică atitudinea, politica struțului, adică: „Haideți nici să nu atragem atenția la această problemă, poate trece cumva pe alături sau se rezolvă de la sine”. O tensionare a situației generale poate duce la o tensionare pe toate fronturile. Iar faptul că agenții ruși sunt suficient de mult infiltrați deja la Chișinău și acționează nu este un secret pentru nimeni și se vede cu ochiul liber. Iar în Transnistria această implicare este și mai activă, este un lucru evident. Va avea oare Rusia forțe să ducă această luptă pe două fronturi – în Ucraina și aici, plus să poarte războiul din Siria? Aceasta cred să este singura limitare. Dacă va exista o careva posibilitate de a organiza o cacialma aici, aceasta sigur va fi organizată.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago