Adevărul: Încă un investitor străin are probleme cu Vama şi Fiscul.

Cel mai mare producător din lume de huse pentru banchete de automobile Lear Corporation nu va lansa în acest an o nouă fabrică în Moldova. Decizia investitorului american vine ca urmare a unor probleme cu Vama şi Fiscul, scrie în pagina electronică publicaţia Adevărul.
Cauzele reale ale deciziei gigantului american par a fi problemele apărute încă de anul trecut în relaţiile cu Fiscul şi cu Vama. De exemplu, compania a fost obligată să declare în vamă deşeurile de la fabrica din Ungheni şi să achite taxe pentru că acestea erau calificate ca import în ţară, atunci când erau duse la gunoiştea din Ungheni. Astfel, rebutul ajungea „marfă de calitate”, pe care vameşii o estimau la valoarea de piaţă.
În consecinţă, compania a fost nevoită să anunţe Guvernul că dacă Vama şi Fiscul continuă să acţioneze în acelaşi mod, se va retrage complet din Republica Moldova.
Săptămâna trecută, „Adevărul” Moldova a relatat despre probleme pe care le are compania germană Draexlmaier cu Fiscul. Investitorul a anunţat că renunţă la un proiect de 15 milioane de euro la Bălţi, din cauza hărţuielilor la care este supus.
Dinu Armaşu, directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini, explică apariţia unor asemenea conflicte prin faptul că funcţionarii care comit abuzuri nu sunt pedepsiţi. „Nu cred că inspectorii vamali sau fiscali procedează astfel fără acordul şefilor. Dacă ar fi pedepsit măcar unul, atunci, poate, că lucrurile se vor schimba”, s-a arătat încrezător Dinu Armaşu.

sursa: adevarul.md

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

2 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

2 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

2 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

2 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

2 zile ago