Categories: SocialȘtiri

Acțiuni de comemorare a 25 de ani de la Războiul de la Nistru

Autoritățile planifică un program de acțiuni de comemorare a 25 de ani de la Războiul pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Participanții la acțiunile de luptă vor fi menționați cu distincții de stat și departamentale, inclusiv vor fi acordate distincții post-mortem participanților căzuți pe câmpul de luptă. Invalizii și familiile celor decedați vor primi ajutoare materiale unice. În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne a publicat pentru consultări publice, pe particip.gov.md, un proiect de hotărâre de Guvern, transmite IPN.

În data de 2 martie, când este marcată Ziua Memoriei, vor fi oficiate servicii divine și vor fi depuse flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. De asemenea, va fi organizat Marșului Memoriei. Participanții se vor deplasa din Piața Marii Adunări Naționale spre Complexul memorial „Eternitate”, unde va fi desfășurat mitingul de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. De asemenea, vor avea loc depuneri de flori la monumentul „Maica îndurerată”. La Complexul memorial „Eternitate” va fi organizată și o masă de pomenire cu „terci ostășesc”.

De Ziua Memoriei, în instituțiile de învățământ de toate nivelurile și în unitățile militare vor avea loc ore de educație patriotică și de comemorare a eroilor căzuți în lupte, cu păstrarea unui moment de reculegere

Pe parcursul lunii martie va fi organizată conferința științifică: ,,1992 – memorie și actualitate”. La fel, avea loc lansarea Cărții Memoriei (ediție revizuită) în memoria eroilor căzuți în acțiunile de luptă.

La Biblioteca Națională vor fi vernisate expozițiile de carte „Veșnicia clipelor de glorie”, „Eroii războiului – eroi ai cărților” și expoziția eveniment „Secvențe de la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și a întâlnirilor cu participanții la conflict” etc.

Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.

 

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago