Select your Top Menu from wp menus

Actele de tortură, tratament inuman sau degradant nu vor putea fi decriminalizate

Plenul Colegiului penal al Curţii Supreme de Justiţie a admis recursul înaintat de Procurorul General în interesul legii, reţinîndu-se că, faptele angajaţilor statului care, au aplicat violenţa în privinţa persoanelor aflate în custodia autorităţilor vor fi calificate conform dispoziţiilor penale în vigoare la momentul comiterii infracţiunilor.

Recursul Procurorului General vine ca urmare a adoptării, pe 8 noiembrie 2012 de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii nr.252 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (M.O.nr.263-269 din 21.12.2012) în baza căreia au fost introduse modificări în Codul penal, inclusiv prin completarea acestuia cu articolul 1661, care prevede răspundere penală pentru infracţiunile de tortură, tratament inuman sau degradant.

După intrarea în vigoare a respectivei Legi, procurorii au identificat mai multe dileme juridice, condiţionate de interpretarea neuniformă de către instanţele de judecată a dispoziţiilor acestui act legislativ la adoptarea soluţiilor procesuale pe dosarele penale aflate pe rol, în cadrul cărora se cercetau acţiuni de pretinsă maltratare aplicată de către agenţii statului în contextul atribuţiilor funcţionale.

Astfel, instanţele de judecată recalificau acţiunile inculpaţilor, fie aplicîndu-le sancţiuni mai blînde, fie încetînd procesele penale cu liberarea de răspundere penală a inculpaţilor, motivîndu-se că infracţiunile comise de către ei au fost decriminalizate.

În condiţiile în care nu exista un punct de vedere uniform vizînd aspectele descrise, Procurorul General a adresat CSJ un recurs în interesul legii pentru a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor Legii nr.252 din 08.11.2012 pe întreg teritoriul ţării.

Prin urmare, Plenul Colegiului Penal al CSJ, care a întrunit 10 judecători ai instanţei judecătoreşti superioare, a fost de acord cu motivarea, argumentele şi soluţia propusă de Procurorul General, din care rezultă că Legea nr.252 din 08.11.2012 nu are caracter retroactiv. Calificarea acţiunilor bănuiţilor, învinuiţilor şi inculpaţilor acuzaţi de săvîrşirea infracţiunilor prevăzute anterior de art.328 alin.(2) lit.a) şi c) şi art.3091 Cod penal, urmează a fi menţinută aceiaşi ca şi pînă la intrarea în vigoare a Legii nominalizate – 21 decembrie 2012, faptele respective urmînd a fi sancţionate conform art.1661CP.

Decizia prin care a fost admis recursul Procurorului General în interesul legii este obligatorie din ziua pronunţării pentru toate cauzele aflate pe rol.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/actele-de-tortura-tratament-inuman-sau-degradant-nu-vor-putea-fi-decriminalizate/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19