O societate avansată analizează evenimentele istorice nu doar prin prisma propriei experiențe sau a etniei sale, dar și prin prisma valorilor universale, având o viziune mult mai largă asupra memoriei istorice. Și chiar dacă nu este ușor, o astfel de abordare permite crearea unui tablou obiectiv al evenimentelor istorice. Declarația aparține șefului Comisiei internaționale pentru evaluarea crimelor regimurilor de ocupație nazistă și sovietică în Lituania, Ronaldas Račinskas, transmite IPN.
În cadrul unei discuții la Vilnius cu un grup de jurnaliști de la Chișinău, Ronaldas Račinskas a declarat că structura pe care o conduce se deosebește de alte instituții similare din Lituania prin caracterul internațional. Comisia are ca obiectiv identificarea consensului în ceea ce privește viziunea asupra crimelor regimurilor de ocupație nazistă și sovietică, pentru că a avut de suferit foarte multă lume. Este vorba despre două regimuri diferite, diferite grupuri sociale și, ca urmare, și memorie istorică diferă. O altă misiune a comisiei este cea consultativă.
Expertul lituanian a menționat că și în Lituania există situații de conflict când vine vorba despre acele perioade și profesioniștii, experți cu puncte diferite de vedere, s-au așezat la o masă pentru a ajunge la un consens referitor la evenimentele istorice. Experții nu se contrazic în privința faptelor constatate, ci le interpretează făcând abstracții de prejudecăți și stereotipuri. Dar oricum se resimte percepția subiectivă a fiecărui expert. Chiar și așa, se reușește identificarea unui consens. Și astfel, istoria nu este scrisă doar de lituanienii care se declară victime, dar se face o analiză obiectivă. Și pentru aceasta este foarte important ca experții să se detașeze de la experiența proprie sau etnică. E important să facă această analiză prin prisma valorilor universale.
Potrivit lui, cursul istoric al Republicii Moldova este asemănător cu cel al Lituaniei, pentru că ambele state au fost parte a acelorași procese de ocupație. Ambasadorul susține că nu este ușor să explici obiectiv evenimentele istorice populației în condițiile în care fiecare are propria percepțe, dar acest lucru este promovat în tot felul de evenimente internaționale. De asemenea, este promovată toleranța între diferite etnii, națiuni, chiar și prin intermediul centrelor de toleranță deschise pe lângă instituțiile de învățământ.
Ronaldas Račinskas consideră că în fiecare stat trebuie să existe o narațiune istorică puternică, însă cu siguranță peste tot există politicieni care manipulează cu emoțiile oamenilor interpretând evenimentele istorice. „Mi-aș dori să se acorde o atenție mai mare evenimentelor istorice și ca oamenii să abandoneze abordarea zilnică a istoriei sale, dar să devină o națiune istorică, care se percepe ca pe un grup de oameni uniți și nu doar ca teritoriu, dar care se regăsește în procesul istoric și cel geopolitic. Acest lucru este foarte important”, a notat expertul.
Președintele Comisiei a mai spus că actualmente în lume toate evenimentele au loc cu implicarea factorilor din afară și este un fel de luptă pentru mințile oamenilor, luptă pentru trecut, pentru a obține un loc acum și a-l păstra pentru mâine. Și în aceste scopuri sunt utilizate diverse instrumente și argumente.