Astăzi, la Orhei a fost inaugurat serviciul social pentru persoanele cu dizabilități mintale – locuință protejată nr.2. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, beneficiari ai locuinței sunt patru tineri: Marcel, Serghei, Victor și Ivan, care au fost abandonați de la naștere și au trăit pînă acum în cadrul instituției rezidențiale.
La evenimentul de inaugurare a participat Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș. Potrivit oficialei, prin dezvoltarea serviciilor sociale alternative îngrijirii rezidențiale se asigură incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități mintale în comunitate, prin trai independent. Deschiderea caselor comunitare face parte din planul ministerului de dezinstituționalizare a persoanelor din internate și de transformare a internatelor.
În locuinţa protejată tinerii îşi vor forma abilităţi de gospodărit (prepararea hranei, spălarea veselei, spălarea şi sortarea hainelor, curăţirea spaţiului), de comunicare şi gestionare a resurselor financiare. De asemenea, tinerii vor fi susţinuţi în identificarea unui loc de muncă precum şi în menţinerea acestuia, dată fiind nevoia de a contribui şi acoperi o parte din cheltuielile curente pentru întreţinerea serviciului. Persoanele plasate în acest serviciu vor fi asistate de către asistenţii sociali sau lucrători sociali, în funcţie de nevoile individuale identificate. „Locuința protejată” a fost procurată din sursele financiare ale instituției rezidențiale.
Ministerul a început procesul de dezinstituționalizare și incluziune socială a persoanelor cu dizabilități mintale că în anul 2008. Pe viitor se prevede că Casa Internat pentru copii cu deficiențe mintale din Orhei va fi transformată dintr-o instituție publică în una prestatoare de servicii sociale de tip rezidențial pentru persoane cu dizabilități în funcție de nevoile individuale bazate pe suport centrat pe persoană