Dacă acum trei ani, șapte din zece candidați luau note de trecere la BAC, atunci în sesiunea 2017, nouă din zece liceeni au promovat examenele. Rata de promovare pentru candidații care au finalizat cursul liceal în liceele teoretice la profilul real este de 91,34%, iar pentru candidații de la profilul umanist – 91,99%. În 80 de licee s-a atestat rata de promovare de 100% și într-un singur liceu media de promovare nu depășește 50%. Datele au fost prezentate astăzi, 16 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Din cele 80 de licee în care toți absolvenții au dat examenele de BAC, fiecare a patra instituție este din mediul rural. Șeful Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Anatol Topală, spune că rezultatele bune de promovare a examenelor de bacalaureat se datorează muncii tot mai responsabile pe an ce trece a elevilor și a cadrelor didactice. „Examenul se desfășoară corect, promovează meritocrația și elevii știu că, dacă vor avea note mari, vor avea mai mari șanse la admitere”, a spus Anatol Topală.
Rodica Josanu, șefa Secției juridice a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a menționat că pe parcursul lunii noiembrie ministerul va prezenta spre dezbateri publice proiectul de regulament privind organizarea și desfășurarea examenului de BAC în sesiunea următoare. Ministerul și-a asumat obligația de a acoperi cursurile de formare continuă pentru profesori din bugetul de stat, în valoare de 17 mln lei. De asemenea, urmează să fie modificată programa școlară, pentru că acum este supraîncărcată.
La examenul de BAC din anul 2017 au fost admiși 18,7 mii de candidați.