Select your Top Menu from wp menus

Bugetul local primește  tot mai puţini bani de la întreprinderile municipale din Orhei

Socoteala iniţială  privind defalcările  la bugetul local din profitul net obţinut în anul curent de  întreprinderile municipale  contrastează cu o socoteală de ultimă oră.  Asta, din cauza rectificării   bugetului local, care a fost operată acum câteva zile,  în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Municipal (CM) Orhei. 

Cifrele vorbesc de la sine: La momentul aprobării bugetului anului 2017, edilii orheieni au planificat că întreprinderile municipale vor defalca în vistieria publică locală 54 de mii de lei.  Spre finele anului, prognoza completării bugetului local  cu mijloace provenite de la întreprinderile subordonate autorităţilor locale s-a redus drastic. Reducerea este de aproape 2/3 sau 64%, iar suma pe care poate conta bugetul constituie doar  19 mii.

Datele oficiale   denotă că tendinţa  descreşterii  defalcărilor primite de la întreprinderile municipale, care s-a prefigurat începând cu  anul 2015, şi-a găsit confirmare şi  în perioada care a urmat. Astfel,   dacă din profitul net pe care l-au obţinut în 2015, întreprinderile au putut vărsa la buget 96 de mii de lei, apoi în următorul an, 2016, suma s-a micşorat de aproape 3 ori, până la nivelul de 36 de mii de lei. 

De notat că anume pentru perioada ultimilor 2 ani, consilierilor municipali aşa şi nu le-au fost prezentate rapoartele de activitate ale întreprinderilor municipale. Asta, în pofida prevederilor Legii administraţiei publice locale şi mai multor solicitări ale consilierilor din opoziţie care au cerut conducerii orăşeneşti, iar mai nou – celei municipale – să asigure audierea dărilor de seamă ale întreprinderilor vizate în cadrul şedinţelor în plen. De curând, fracţiunea liberalilor din CM Orhei a primit și o scrisoare de refuz semnată de primarul Ilan Sor, la demersul prin care au cerut să le fie prezentate  rapoartele întreprinderilor municipale. 

Atât Primăria, cât şi practic toate întreprinderile municipale au refuzat ori nu au răspuns deloc nici la solicitările de  furnizare a rapoartelor de activitate, care le-au fost adresate de  Radio Orhei, în baza Legii privind accesul la informaţie.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/bugetul-local-primeste-tot-mai-putini-bani-de-la-intreprinderile-municipale/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19