Select your Top Menu from wp menus

Președintele de onoare al Partidului “Șor”, surprins în Crimeea ocupată

Președintele de onoare al Partidului „Șor”, Valeri Klimenko, a fost surprins participând la o reuniunie în peninsula Crimeea care, din anul 2014, se află sub ocupație rusească. 

Klimenko apare în imaginile difuzate de un post TV din Rusia,  care ilustrează  o  întrunire a reprezentanților ”diasporelor ucrainene”.

Asta, în timp ce comunitatea internațională, inclusiv R. Moldova, nu recunoaște alipirea Crimeii la Rusia, iar Ucraina le interzice cetățenilor străini să viziteze acest teritoriu, fără a obține acceptul Kievului. 

Valeri Klimenko s-a remarcat şi anterior prin atitudini rusofile în ce priveşte situaţia din Ucraina. În 2014, acesta declara că va trimite 4000 de oameni să lupte de partea separatiştilor proruşi în estul Ucrainei.

Şi mai înainte, participând la o reuniune organizată de autorităţile separatise de la Tiraspol, Klimenco i-a îndemnat pe transnistreni să creeze o uniune economică cu Uniunea Euroasiatică, dirijată de Rusia.

Printre funcţiile deţinute de Valeri Klimenko s-au numărat cea de președinte al Congresului Comunităților rusești din Moldova, dar şi de preşedinte al MSPR „Ravnopravie” care, în anul trecut, a fost redenumită în Partidul “Șor”. Anume din partea „Ravnopravie” în 2015 Ilan Șor a candidat la funcţia de primar al Orheiului.

Valeri Klimenko a făcut parte şi din organizatorii protestelor de acum un an, la care se cerea eliberarea lui Șor din izolatorul CNA, iar apoi – din arestul la domiciliu.