Activistul Ghenadie Brega a solicitat azil politic în Islanda pentru că în Moldova viața sa ar fi în pericol. El a cerut a cerut organizațiilor internaționale să monitorizeze derapajele de la normele democratice care sunt vizibile în Republica Moldova în ultimii ani.
Potrivit unei declarații a activistului, la care face trimitere IPN, cea mai recentă tentativă de intimidare a sa se referă la decizia polițiștilor de la Chișinău de a-l anunța în urmărire națională, dispunând reținere sa imediată. La baza deciziei s-ar afla un dosar penal care i-a fost intentat de autorități după ce a investigat un caz de abuz în serviciu din partea unui angajat al statului.
Ghenadie Brega spune că la etapa de urmărire penală a depus declarații pe dosar, iar la câteva luni distanță, fără a fi informat din timp despre faptul că a fost recunoscut drept învinuit, a fost dat în urmărire. „În acest moment mă aflu în imposibilitate de a contesta în instanță decizia anchetatorilor, deoarece nici la momentul luării deciziei, nici ulterior, la solicitarea din data de 5 septembrie, înregistrată de avocata mandatată să îmi reprezinte interesele legale, OUP Centru nu mi-a eliberat o copie a ordonanței emise în ceea ce mă privește”, scrie Ghenadie Brega.
Activistul se declară persecutat de către autoritățile Republicii Moldova pe motive politice și crede că o eventuală reținere a sa îi va pune în pericol viața, pentru că, spune el, autoritățile de la Chișinău sunt incapabile să îi asigure o justiție echitabilă.
Acesta nu este singurul caz invocat de hărțuire. Ghenadie Brega spune că a fost supus presiunilor din partea autorităților, în permanență, în ultimii zece ani de activitate în calitate de jurnalist și ca membru al unei organizații neguvernamentale ce pledează pentru respectarea drepturilor omului. Persecuțiile s-au intensificat inclusiv după ce fratele său, Oleg Brega, s-a înscris în cursa electorală pentru a deveni deputat independent în Parlamentul Republicii Moldova. În mai multe cazuri i-a fost limitat accesul în instanțele de judecată, la procese publice iar plângerile sale erau considerate drept nefondate, etc.
„Cazurile de persecutare a mea, documentate de avocați, reprezentanți ai societății civile, s-au soldat cu șase decizii de condamnare a Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în care am figurat în mod expres. În particular, acestea se referă la cazuri în care am fost lovit de polițiști în civil în timp ce am declarat greva foamei în fața Guvernului Republicii Moldova, dar și la faptul că am fost reținut în repetate rânduri abuziv, din stradă, la proteste pașnice și deținut în condiții inumane și degradante”, menționează Ghenadie Brega.
Activistul cere reprezentanților sistemului de drept să refuze orice formă de presiune din partea politicului și să examineze echidistant cazurile de presiune asupra jurnaliștilor și nu numai, iar reprezentanților mass-media independente să se implice în a monitoriza cazurile de abuz și intimidare a jurnaliștilor și activiștilor incomozi actualei guvernări a Republicii Moldova.