Copiii cu dizabilităţi se pot integra în societate graţie unui proiect implementat în Republica Moldova de către AO „Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin”, cu susţinerea financiră a Agenţiei de Dezvoltare din Republica Cehă şi Caritas Cehia.
Despre exemple concrete şi istorii de succes s-a vorbit astăzi la cursul de instruire ”Incluziunea socio-educațională a copiilor cu cerințe educaționale speciale, inclusiv cu dizabilități de vârsta timpurie”, desfăşurat la Orhei.
Evenimentul a întrunit zeci de persoane din domeniul educaţiei, asistenţei sociale şi psihopedagogice atât din raionul Orhei, cât şi din raioanele Teleneşti, Criuleni şi Dubăsari.
Victoria Secu, directoarea executivă a FCPS, a relatat pentru Radio Orhei că proiectul a început acum doi ani, timp în care peste 260 de grădiniţe din Moldova au beneficiat de instruire şi suport în vederea incluziunii socio-educaţionale timpurii a copiilor cu dizabilităţi.
În cadrul seminarului, Ina Cazacu, coordonatoare program Educație incluzivă, FCPS, a subliniat importanţa colaborării intersectoriale a diferitor instituţii şi actori sociali, menţionând că incluziunea timpurie permite economisirea surselor financiare care ar trebui cheltuite ulterior, dacă copiii cu cerinţe educaţionale speciale nu sunt ajutaţi la momentul potrivit.
Un reportaj de la eveniment fi difuzat la Radio Orhei sâmbătă, 26 mai, iar varianta audio însoţită de o galerie foto va fi plasată pe site.