Asociaţia Promo-Lex a publicat raportul final privind alegerile pentru funcția de Președinte a republicii, care au avut loc toamna trecută. În document se regăseşte o concluzie anterioară despre faptul că o cerinţă a primarulului de Orhei, dispusă îndată după primul tur de scrutin, a constituit o acţiune cu elemente de intimidare a alegătorilor.
La 1 noiembrie 2016, primarul orașului Orhei, Ilan Șor, a dispus ca, în scopul completării și actualizării datelor din dosarele personale, angajaţii Primăriei Orhei, ai întreprinderilor și instituțiilor subordonate acesteia să prezinte originalele acelor documente care, de regulă, se solicită la încheierea contractelor de muncă.
Misiunea de Observare a Alegerilor Promo-LEX a apreciat această cerință ca fiind o metodă de intimidare în adresa persoanelor vizate, în contextul îndemnului public de a boicota a alegerile prezidenţiale.
Amintim că la câteva zile până la scrutinul din 30 octombrie, MSPR Ravnopravie (redenumit în Partidul „Şor”) a chemat la boicotarea alegerilor. Asta, după ce Inna Popenco, candidata la Preşedinţie din partea respectivei formaţiuni politice, a fost exclusă din cursă pentru faptul că nu a declarat la CEC toate mijloacele financiare utilizate în campania electorală.
Dispoziţia lui Ilan Şor a devenit cunoscută după ce unele persoane au expus-o pe reţelele de socializare, explicând cerinţa prezentării documentelor prin dorinţa primarului de a identifica cetăţenii care au participat la alegeri. În replică, Şor a explicat pe pagina sa din reţelele de socializare, că documentele au fost necesare pentru a concretiza adresele locuitorilor oraşului şi a le face câte o surpriză la domiciliu, cu prilejul Zilei oraşului.
Nici în mesajul edilului, dar nici în materialele ulterioare ale Primăriei despre marcarea pe 8 noiembrie a Zilei oraşului Orhei nu a fost dezvăluit în ce au constat surprizele făcute orheienilor, la domiciliu.