Select your Top Menu from wp menus

Victimele violenței în familie vor fi scutite de plata taxei de stat în judecată

Victimele violenței în familie vor fi scutite de plata taxei de stat în acțiunile civile de reparare a prejudiciului material sau moral cauzat. Modificări în acest sens au fost aprobate de către Guvern într-o serie de acte legislative în vigoare, cum ar fi Codul de procedură penală și Legea cu privire taxa de stat, transmite IPN.

Prin alte modificări și completări se stabilește că taxa de stat pentru cererile de chemare în judecată privitor la situațiile cu caracter patrimonial va constitui 3% din valoarea acțiunii civile.

În prezent legislația prevede două tipuri de taxe: una fixă, în mărime de 200 lei, iar alta în mărime de 3% din valoarea acțiunii civile. Legislația nu divizează însă situațiile economice de cele cu caracter patrimonial, care sunt și ele de natură economică. Acest fapt generează interpretări eronate. Astfel, s-a stabilit că taxa de stat pentru chemarea în judecată în litigiile cu caracter economic, inclusiv litigiile patrimoniale, va fi de 3% din valoarea acțiunii civile.

Proiectul urmează a fi examinat și adoptat de Parlament.