Select your Top Menu from wp menus

Titularii de patentă, nemulţumiţi de proiectul propus de Guvern

Titularii de patentă sunt nemulţumit de faptul că, după negocierile purtate în cadrul Consiliul economic pe lângă prim-ministru, unde au solicitat dreptul de a desfăşura activitate de comerţ în bază de patentă pentru zece ani, Guvernul a venit cu un proiect ce stabileşte cu totul altă perioadă, şi anume doi ani, până la 31 decembrie 2018. Într-o conferinţă de presăla IPN, preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovanu a spus că, în cazul în care şi acest termen va fi modificat la etapa de examinare a proiectului în Parlament, titularii de patentă vor ieşi la protest.

Eugen Roşcovanu a precizat că economia naţională se monopolizează şi modul anevoios de negociere şi discutare a problemelor titularilor de patentă demonstrează că concepţiile economice care „bântuie” pe coridoarele Ministerului Economiei sunt orientate spre întreprinderi mari, transnaţionale. Ceea ce, pe de o parte, nu e rău, dar trebuie susţinute şi întreprinderile mici şi mijlocii din ţară, pentru că sunt principalul furnizor de locuri de muncă, spune preşedintele AMB.

Acesta a precizat că la negocierile de la Guvern titularii de patentă au optat pentru un termen de zece ani în care să poată activa în condiţiile vechi, dar au cedat şi au căzut de acord să se reducă termenul în jumătate. Dar autorităţile au venit cu termenul de doi ani, propunere pe care, într-un final, titularii de patentă au acceptat-o. Titularii de patentă nu sunt de acord însă cu faptul că le este permisă activitatea doar în pieţe. Aceştia cer să li se permită să vândă în locurile autorizate de autorităţile locale.

„S-a dus o discuţie aprinsă şi în ce priveşte costurile patentei de întreprinzător. Am cerut costul patentei să fie ajustat la nivelul inflaţiei. Dacă se declară oficial că inflaţia va fi de 5-6%, cu atât trebuie să crească şi costul patentei de întreprinzător. Guvernul a prezentat însă costuri enorm de mari”, a spus Eugen Roşcovanu

„Patenta pentru comerţul cu produse alimentare a crescut cu 160 de lei pentru municipii şi a ajuns la 700 de lei lunar, în centrele raionale – 500 de lei, cu 140 de lei mai mult, în sate – 200 de lei plus, adică cu o majorare de 100 de lei. Majorările se referă la produsele autohtone, ceea ce înseamnă că acestea vor fi mai scumpe ca cele de import”, a exemplificat preşedintele AMB, spunând că titularii speră că la Parlament se va decide păstrarea vechilor preţuri pentru patentă.

Directorul filialei din sud a Asociaţiei Micului Business, Eleonora Ţurcanu-Herghelegiu, a declarat că activitatea în bază de patentă este „cu un picior în groapă”, iar guvernarea este „surdo-mută şi oarbă la interesele cetăţenilor”.

Consilierul local din Rezina, Alexandru Veşnieschi, titular de patentă, a spus că după întrevederea cu reprezentanţii Guvernului de la sfârşitul lunii octombrie anul curent a ajuns la concluzia că guvernarea nu are idee de realitatea din Republica Moldova. „Nu titularii de patentă prejudiciază interesele statului, ba dimpotrivă, aceştia achită lunar contribuţii sociale de la o mie la 2500 de lei. Am vorbit despre comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în pieţele din mai multe sate să le fie permisă activitatea în baza unei singure patente, lucru care nu s-a regăsit în proiectul de lege”, a spus Alexandru Veşnievcshi.

Patenta trebuia să fie anulată la 1 ianuarie 2017, dar modificările aprobate recent de Guvern amână acest termen. Motivul invocat este că trecerea la un nou mecanism de impozitare necesită o perioadă de tranziţie, care ar permite titularilor de patentă să se informeze despre particularităţile noului regim fiscal şi să conştientizeze oportunităţile mecanismului nou. Extinderea termenului în care se poate activa cu patentă se aplică doar pentru titularii de patentă care la data 31 decembrie 2016 vor deţine patente valabile pentru unul din genurile de activitate vizate.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/titularii-de-patenta-nemultumiti-de-proiectul-propus-de-guvern/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19