Select your Top Menu from wp menus

Reprezentanţii diasporei solicită modificarea legislaţiei electorale

Reprezentanţii diasporei solicită modificarea legislaţiei electorale pentru a le fi asigurată exercitarea dreptului la vot, dar şi posibilitatea de a-şi susţine financiar candidaţii preferaţi, transmite IPN.

Vadim Brînzan, unul din reprezentanţii diasporei, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că s-a decis formarea unui grup de lucru, cu implicarea societăţii civile din Republica Moldova şi a unor organizaţii internaţionale pentru drepturile omului, pentru elaborarea unui proiect de amendamente la legislaţia electorală.

Printre revendicările propuse sunt introducerea votului electronic, eliminarea limitei la buletinele pentru secţiile de votare din afara ţări, majorarea numărului secţiilor de votare peste hotare, crearea circumscripţiilor electorale în diasporă, precum şi dreptul membrilor diasporei de a susţine financiar candidaţii sau formaţiunile politice.

Vadim Brînzan a comunicat că proiectul amendamentelor propuse va fi înaintat Guvernului şi Parlamentului, după care se va insista ca să fie adoptate până la scrutinului parlamentar din 2018.

„Desfăşurarea scrutinului prezidenţial a demonstrat că legislaţia electorală este imperfectă şi îngrădeşte exercitarea dreptului la vot a celor din diasporă. În afara ţării se află în jur de un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova. Banii pe care îi trimitem noi acasă menţin economia muribundă a acestui stat”, a argumentat Brînzan.