Știrea despre trucarea licitațiilor pentru aprovizionarea școlilor și grădinițelor cu produse alimentare, și cazurile de aprovizionare cu produse alterate, a provocat reacții inclusiv pe rețelele de socializare. Alina Radu de la Ziarul de Gardă observă că după suspendarea repetată a mai multor controale, brusc au loc zeci de percheziții și persoane reținute. Jurnalista se arată nedumerită de ce oamenii legii n-au interceptări telefonice și în cazul furtului miliardului, așa cum s-a reușit interceptarea convorbirilor telefonice ale celor bănuiți de aprovizionarea grădiniților și școlilor cu produse expirate. Cornelia Cozonac, de la Centrul de Investigații Jurnalistice, se întreabă de ce autoritățile nu au reacționat și la investigațiile ce probează existența taxelor ilegale din grădinițe pentru înscrierea copiilor.
Jurnaliștii de la anticoruptie.md au analizat „cum au plimbat candidații la prezidențiale banii electorali”. Beneficiarul principal al electoralei, potrivit anticoruptie.md, este prim-vicepreședintele Partidului Democrat, proprietarul a patru posturi de televiziune la care au plasat publicitate mai mulți dintre concurenții electorali. Pe conturile firmelor afiliate lui Vlad Plahotniuc au fost virate aproximativ 40 la sută din fondurile electorale ale celor 12 candidați. Cel mai mult a cheltuit Marian Lupu, din cele aproximativ 25 de milioane de lei, mai mult de jumătate au ajuns pe conturile companiei General Media Grup, al cărei beneficiar este Vlad Plahotniuc. Și Igor Dodon a preferat să cheltuie cei mai mulți bani pentru „instituțiile media afiliate socialiștilor”, printre care posturile de televiziune „NTV”, „Accent TV”, și ziarul „Socialiștii”, de la care a cumpărat publicitate de peste patru milioane de lei, din cele opt milioane cheltuite în campanie. Peste un milion de lei a ajuns și în conturile televiziunilor lui Vlad Plahotniuc. Maia Sandu a preferat să plătească cei mai mulți bani pentru materiale promoționale, aproximativ 400 de mii de lei din suma de 1,5 milioane cheltuită în campanie. O observație pe care o face jurnalistul Ion Terguță este că instituții media străine, printre care RTR Moldova și NTV, au absorbit aproximativ 10% din banii plătiți pentru publicitate în această campanie, ceea ce ar fi „în defavoarea producătorilor locali”, concluzionează Ion Terguță.
Astăzi instanța de judecată se va pronunța asupra setului de contestații venite din partea moldovenilor din diaspora, lipsiți de posibilitatea de a vota. Vitalie Călugăreanu scrie pentru DW, că „socialistul pro-rus, încă nepreședinte al Moldovei, s-a dezlănțuit – șochează prin declarații periculoase în favoarea Rusiei, prin care dezbină societatea și încearcă să-și creeze imagine de mic dictator”. Una din ideile promovate intens de Igor Dodon este federalizarea Republicii Moldova.
La acest subiect, fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, comentează pentru report.md, că „o eventuală revenire la acest subiect ar îngloda Republica Moldova în datorii imense, iar regiunea transnistreană ar obține drept de veto și ar bloca toate inițiativele de reformă și parcursul european al Moldovei”. Totodată, într-un interviu publicat pe euractiv.ro, eurodeputatul Andi Cristea este de părere că multe din declarațiile lui Igor Dodon de până acum „au avut doar rolul de a obţine voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta şi abia acum rămâne de văzut care sunt priorităţile sale”.
Analistul Petru Bogatu scrie pe pagina sa de Facebook că știrea publicată de Sputnik, precum că liderul PL, Mihai Ghimpu, i-ar fi cerut președintelui Nicolae Timofti să-l demită pe ministrul Apărării, Anatol Șalaru, ar fi un fals. Petru Bogatu consideră că Moscova, prin agențiile sale, „încearcă să creeze fisuri în majoritatea parlamentară”. După părerea analistului politic, Mihai Ghimpu n-ar avea de ce să-i ceară lui Nicolae Timofti să-l demită pe ministrul Apărării, având în vedere că „şeful statului nu poate demite un ministru decât la cererea primului-ministru”.
De câteva decenii, în SUA acţionează o lege destul de bună, numită Legea Antinepotism, care interzice oficialilor federali americani să angajeze rude, scrie Igor Volnițchi pe tribuna.md. Potrivit lui, în aceste zile, această lege este extrem de discutată, dat fiind informaţiile tot mai frecvent vehiculate că Preşedintele ales al SUA, Donald Trump ar intenţiona să-i ofere o funcţie-cheie în administraţia prezidenţială ginerelui său, Jared Kushner. Autorul mai scrie că-i invidiază pe americani, pentru democrația pe care o au. Igor Volnițchi sugerează că și Moldova ar trebui să aibă o asemenea lege, poate denumită altfel, „Legea anticumătrism”.
sursa: europalibera.org