Președintele Nicolae Timofti a promulgat cele șapte legi adoptate de guvern prin asumarea răspunderii în vederea finanțării externe. Semnarea de către șeful statului a legilor controversate, inclusiv a celei care prevede transformarea în datorie de stat a banilor cheltuiți cu băncile devalizate, a fost anunțată marți dimineață într-un comunicat de presă de la Președinție.
Procesul adoptării legilor, despre care guvernul spune că sunt cerute de FMI, a fost unul din cele mai rapide din istoria recentă: executivul condus de Pavel Filip și-a asumat răspunderea pentru ele la 26 septembrie: au fost publicate într-o ediție specială, peste noapte, a Monitorului Oficial, iar a doua zi deputații puterii au parafat decizia la o ședință care a durat numai 20 de minute.
Adoptarea legilor în regim de urgență a fost explicată de premier prin faptul că ele trebuie să fie gata în octombrie, altfel Moldova pierde finanțări importante, inclusiv de la Uniunea Europeană.
Legile și felul cum au fost adoptate au fost însă criticate de opoziție, atât de cea pro-europeană, cât și de cea pro-rusă.
Socialiștii, sprijiniți de comuniști și liberal-democrați, au depus o moțiune de cenzură, care a eșuat luni din lipsă de cvorum, după ce deputații puterii intenționat nu au mers la ședință.
Premierul Filip a încuviințat decizia majorităţii parlamentare de a nu se prezenta la şedinţă, spunând că nu trebuia oferită ocazia unui „show politic”
sursa: europalibera.org