Select your Top Menu from wp menus

Populaţia este chemată la protest când Parlamentul va examina moţiunea de cenzură

Un grup de cetăţeni cheamă populaţia la protest în ziua când Parlamentul va examina moţiunea de cenzură înaintată de mai mulţi deputaţi. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, grupul a făcut publică o declaraţie prin care îşi anunţă susţinerea pentru demiterea Guvernului Filip.

„Dacă vor trece legile pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, va trebui să plătim cu toţii miliardul furat, indiferent de opţiunile politice sau de alte convingeri. Vă îndemnăm pe toţi să venim la Parlament şi să susţinem moţiunea de cenzură,  printr-un protest paşnic să îi îndemnăm pe deputaţi să nu admită această ilegalitate care va duce la sărăcirea definitivă a populaţiei”, se spune în declaraţie.

Activistul Sergiu Tofilat a menţionat că în cadrul unui forum civic, care a avut loc la 29 septembrie, experţii din domeniul financiar-bancar au spus că existe alte soluţii pentru acoperirea banilor dispăruţi din sistemul bancar. „Gaura generată la rezervele valutare din cauza acţiunilor nechibzuite sau chiar rău intenţionate ale Guvernului şi fostei conduceri a Băncii Naţionale trebuie trecută la evidenţa extra-bilanţ a Băncii Naţionale a Moldovei. Acoperirea acestei găuri trebuie făcută prin recuperarea banilor de la hoţii miliardului, prin munca organelor de anchetă”, a citit Sergiu Tofilat din declaraţie.

Potrivit activistului, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să achite Băncii Naţionale 21 de miliarde de lei – creditul de 13 miliarde oferit de BNM sub garanţia statului celor trei bănci devalizate, plus dobânda anuală de 5%. Astfel, fiecare cetăţean va trebui să achite câte circa 10 mii de lei.

Fostul vicepreşedinte al Curţii de Conturi, Tudor Şoimu, a declarat că fraudele economice care au avut loc în Republica Moldova depăşesc cu mult ceea ce se cunoaşte. „De fapt, când vorbim de jaful miliardului, această problemă nu a apărut în 2012 sau 2013. Această gaură bancară a început mult mai demult – prin 2002-2003. Creditele neperformante au fost acordate încă de atunci. În 2010 Parlamentul s-a pregătit de acest jaf pentru că a interzis Curţii de Conturi să verifice activitatea BNM. Acum politica bancară nu este verificată de nimeni în Moldova”, spune  Tudor Şoimu.

Mihaela Popescu, membră a Consiliului organizaţiilor studenţeşti din Moldova, a spus că tinerii reprezintă cea mai vulnerabilă pătură din societate, de aceea nu pot să nu reacţioneze la ilegalităţile care se fac în ţară. „Noi, tinerii conştienţi, suntem împotriva acestei asumări de către Guvern, susţinem moţiunea de cenzură înregistrată în Parlament”, a spus Mihaela Popescu.

În opinia activistului Sergiu Ungureanu, banii dispăruţi au fost furaţi din buzunarul oamenilor. Întoarcerea lor de către Guvern nu înseamnă altceva decât că vor fi alocate resurse mai puţine pentru renovarea şcolilor şi grădiniţelor, pentru întreţinerea spitalelor.

Regulamentul Parlamentului prevede că moţiunea de cenzură se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/populatia-este-chemata-la-protest-cand-parlamentul-va-examina-motiunea-de-cenzura/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19