Premierul Pavel Filip şi spicherul Andrian Candu au anunţat că guvernarea a îndeplinit 90 la sută din acţiunile asumate în foaia de parcurs de la începutul lui 2016.
În domeniul bancar au rămas la capitolul restanţe tocmai legile ce ar trebui să prevină fraude similare cu cele care au dus anul trecut la suspendarea finanțărilor externe. Şi asta chiar dacă majoritatea parlamentară a reușit, vineri, să includă pe agenda ultimei şedinţe din această sesiune pachetul de legi, votat, însă, doar în prima lectură. Spicherul Andrian Candu a spus că aprobarea definitivă a pachetului de acte normative a fost amânată la solicitarea FMI.
„Am avut rugăminte din partea FMI să nu ne grăbim în a aproba până la sfârşitul sesiunii acest pachet. Într-o săptămână vine o misiune tehnică a FMI şi ei ar vrea ca să mai lucrăm împreună la această legislaţie care este una extrem de voluminoasă şi extrem de complexă.”
Spicherul Candu a fost rugat să explice de ce o altă solicitare a FMI a rămas fără răspuns. Este vorba de identificarea unei soluţii pentru acoperirea găurilor rezultate din devalizarea frauduloasă a băncilor cu bani de la BNM. Parlamentul a amânat la ultima şedinţă votarea propunerii guvernului de a restitui din bugetul de stat a datoriei de aproape 14 miliarde de lei faţă de BNM. Iată cum a explicat Andrian Candu această amânare:
„Precondiția FMI este să găsim soluţii în privinţa acestei sume. Cum o facem, prin această lege sau printr-o altă modalitate, este o chestiune internă. De ce nu am aprobat-o acum în iulie? Şi eventual am lăsat-o pentru septembrie este şi pentru lipsa comunicării pe care am avut-o noi la acest subiect.”
Între restanţe în domeniul bancar sunt şi numiri în posturi de conducere la BNM. La ultima şedinţă în plen, majoritatea parlamentară a propus şi a numit patru membri ai Consiliului de supraveghere al BNM. Numirea viceguvernatorilor, care urma să se producă concomitent, a fost însă amânată pentru sesiunea din toamnă. Mai mulţi experţi presupun că ar exista nişte neînţelegeri între putere şi guvernatorul BNM, el fiind cel care îşi propune adjuncţii, iar parlamentul doar îi aprobă.
În domeniul mass-media au rămas restante noul cod al audiovizualului, dar şi nişte amendamente controversate la el, care au stârnit multiple critici. Spicherul Candu a spus astăzi că acestea vor fi comasate şi trimise pentru expertiză la Consiliul Europei şi OSCE înainte de a fi votate în lectură finală. Vineri, Parlamentul a renunțat în ultima clipă să adopte proiectul de amendamente promovat cu insistenţă de PD şi care în opinia experţilor media ar favoriza televiziunile fruntașului democrat Vlad Plahotniuc.
Spicherul Candu şi premierul Filip au dat asigurări că vor fi realizate şi reformele restante. Cei doi oficiali au declarat că Moldova şi-a recâştigat încrederea din partea partenerilor externi prin realizarea reformelor asumate în foaia de parcurs. Ei s-au arătat convinşi că FMI va aproba în octombrie un nou program de creditare a Moldovei, care a fost convenit la sfârșitul lunii trecute. În consecinţă, vor fi dezgheţate finanţările din partea UE, a Băncii Mondiale şi prima tranşă din creditul promis de România.
sursa: europalibera.org