Select your Top Menu from wp menus

Primarul de Orhei rămâne în arest – avocaţii spun că vor contesta decizia

Judecătoria Buicani a decis să accepte demersul procurorilor privind prelungirea cu 30 de zile a arestului primarului de Orhei, Ilan Shor. Procurorul Aurel Băieşu a spus că pe acest dosar s-a înaintat destul de mult şi că se speră transmiterea lui în curând pentru examinare în judecată. Pe de altă parte avocaţii primarului spun că vor ataca decizia la Curtea de Apel şi s-au arătat nemulţumiţi de faptul că instanţa de fond nu a luat în considerare un certificat medical eliberat de o clinică din Israel potrivit căruia Ilan Shor are starea de sănătate precară.
Edilul de Orhei, la ieşirea din sala de judecată a reuşit să spună că dosarul său este o presiune cinică a unor instituţii diplomatice şi a mass-media cumpărate.

Astăzi câteva sute de persoane s-au adunat la un protest în fața judecătoriei Botanica în susținerea primarului Ilan Shor. În mulțime pe lângă pancarte cu mesaje pentru eliberarea edilului de Orhei se regăseau plăcuțe cu denumirea câtorva raioane ale republicii de unde au venit oamenii. Protestul nu a lipsit de contradicții între organizatorii acestuia. Fostul lider al MSPR Ravnopravie și actualul director executiv al formațiunii Valeri Klimenco a spus că dosarul acestuia are un caracter politic, argumentând că Shor este lider de partid, iar în mulțime erau fluturate pancarte pe care scria că acesta este deținut politic. Pe de altă parte un grup din mulțime a scandat că Ilan Shor nu este politician, iar consilierul orășenesc Stanislav Cvasnîi a spus că nu vor fi făcute alte declarații și că protestul este pașnic, iar pentru ca Shor să fie lăsat în liberate oamenii trebuie să ceară și o justiție corectă.
Ca și în cazurile precedente, de la Judecătoria Buiucani şi Curtea de Apel, susținătorii edilului au fost mobilizați pentru un protest în fața instanței, promițîndu-li-se transport pentru deplasarea la Chișinău. După arestarea primarului de Orhei au fost organizate două mitinguri de protest la Chișinău și unul la Orhei și a început colectarea semnăturilor pentru eliberarea lui Shor, potrivit organizatorilor mitingului de astăzi numărul acestora depăşind 16 mii.

Primarul de Bălți, controversatul om de afaceri Renato Usatîi, susţine că arestul lui Shor este temporar, că acesta ştia din timp despre arest şi că guvernarea își propune prin asta să consolideze o nouă forță pe eșichierul de stânga al politicii moldovenești. Arestarea lui Ilan Shor a avut loc la câteva zile după ce MSPR Ravnopravie l-a ales în fruntea sa, iar susținătorii lui nu au ezitat să acuze caracterul politic al arestării primarului de Orhei.
Pe 24 iunie, Judecătoria Buiucani a emis un mandat de arest preventiv pe 30 de zile pentru Shor, care era deja reținut. Procurorul Adriana Bețișor a declarat că „Ilan Shor este învinuit de escrocherii deosebit de mari și spălare de bani, ca urmare a sustragerii pe care a comis-o în perioada anului 2014, pe când era șef al consiliului de administrare al BEM. Nu este vorba de dosarul Filat, în care el deja are statut de bănuit, este o altă cauză penală”.
Ilan Shor a fost acuzat de procurori pentru neglijență în serviciu la conducerea Băncii de Economii încă în 2015 și chiar a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, dar a fost eliberat pentru a candida la funcția de primar la Orhei, din partea MSPR Ravnopravie. După ce a devenit primar de Orhei, Shor s-a aflat la libertate timp de un an.