Adunarea Parlamentară a OSCE a lansat un îndemn la respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Într-o rezoluție finală a reuniunii de la Tbilisi, adoptată marți, se cere, între altele, retragerea trupelor militare ruse din Moldova și transformarea mecanismului actual de menținere a păcii la Nistru într-o misiune civilă sub egida OSCE.
Documentul numește conflictul transnistrean drept unul care „continuă să creeze un pericol serios pentru securitatea și stabilitatea din Europa și din regiunea OSCE” și salută eforturile președinției germane a organizației pentru activizarea negocierilor în formatul 5+2. De asemenea, sunt menționate efectele pozitive ale aplicării în regiunea transnistreană, începând cu anul 2016, a Zonei de comerț liber dintre Moldova și UE. În contextul reglementării conflictului, rezoluția Adunării Parlamentare a OSCE pomenește autonomia găgăuză drept „exemplu pozitiv de dezvoltare economică și socială consolidată”.
Acum o lună, la Berlin, sub președinția germană a OSCE, după o pauză de doi ani, au fost reluate negocierile în formatul 5+2 pentru soluționarea conflictului transnistrean. Chișinăul și Tiraspolul au semnat un protocol prin care s-au angajat să facă progrese în chestiuni ca recunoașterea diplomelor de studii transnistrene, refacerea legăturii telefonice fixe între malurile Nistrului și recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare auto din regiunea transnistreană – angajamente pe care unii comentatori le-au numit drept cedări din partea Chișinăului și încă un pas spre întărirea independenței nerecunoscute a Transnistriei.
sursa: europalibera.org