Anexarea Basarabiei de către URSS și tinerii din organizația antisovietică Majadahonda din Orhei au fost comemorați astăzi la Orhei. Câteva zeci de locuitori ai orașului au mers în marș de la biserica românească ”Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” la monumentul domnitorului Vasile Lupu din centrul orașului, iar apoi la Colegiul Pedagogic, pe clădirea căruia se află o placă comemorativă în amintirea tinerilor din Majadahonda. Evenimentul a cuprins depuneri de flori, slujbe de pomenire și evocări ale evenimentelor istorice de acum 7 decenii.
Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia la 28 iunie 1940 în urma ultimatumului din seara zilei de 26 iunie,prin care se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul dintre Prut și Nistru cunoscut ca Basarabia și din partea nordică a regiunii.
Comuniştii sovietici s-au plasat pe poziţia că Basarabia a fost ocupată de România, asta deşi liderul bolşevic Vladimir Lenin a emis în 1917, Decretul privind Dreptul la Autodeterminare a popoarelor din cadrul Imperiului Ţarist. Potrivit acestui decret fiecare popor din fostul imperiu rus putea singur să îşi hotărască soarta. Anume în baza lui, Finlanda, ţările Baltice dar şi Basarabia şi-au proclamat independenţa. Ulterior parlamentul Basarabiei, Sfatul Ţării a votat cu o majoritate largă actul unirii cu România.
După ocupația Basarabiei de către URSS la Orhei câteva zeci de tineri au înființat o organizație antisovietică Majadahonda. Aceasta a fost destructurată în ianuarie 1941, iar în iunie o parte din tinerii orheieni au fost împușcați în urma unui proces grabnic, alții fiind trimiși în lagăre.