Astăzi s-au împlinit 204 ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist. Cu această ocazie susţinătorii reunirii Republicii Moldova cu România au organizat câteva acţiuni de comemorare, inclusiv la Orhei. La monumentul ridicat în memoria persoanelor deportate din centrul oraşului, cu această ocazie au fost depuse flori.
Pe 16 mai 1812 a fost semnat Tratatul de pace ruso-turc, prin care Moldova din stânga Prutului a fost anexată la Imperiul Rus. Tratatul a fost fraudulos în condiţiile normelor existente atunci, potrivit cărora Poarta Otomană era suzerana Principatului Moldovei, dar principatul nu era o provincie turcească.
În componența Imperiului Rus au intrat ținuturile Hotin, Soroca, Orhei, Lăpușna, Greceni, Hotărniceni, Codru, Tighina, Cârligătura, Fălciu, partea răsăriteană a ținutului Iașilor și Bugeacul. Autoritățile țariste au denumit în 1813 noua regiune ocupată „gubernia Bessarabia”.
Deşi după anexarea Basarabiei atât româna cât şi rusa erau folosite de administraţia locală, începând cu anul 1828 actele oficiale erau publicate numai în limba rusă, iar pe la 1835, s-a acordat un termen de 7 ani în care instituțiile statului mai puteau accepta acte redactate în limba română.