Recursul lui Veaceslav Negruța împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost lăsată în vigoare sentința de condamnare a ex-ministrului al Finanțelor la trei ani de închisoare cu suspendare, va fi examinat de Colegiul penal lărgit al Curții Supreme de Justiție. Decizia a fost luată miercuri, 2 martie, de trei judecători ai Colegiul Penal al CSJ care au decis asupra admisibilităţii recursului declarat de fostul oficial condamnat de Judecătoria sectorului Râșcani al Capitalei în dosarul despăgubirilor-record de 400.000 de euro, acordate lui Pantelei Sandulachi.
Totul a început după ce Pantelei Sandulachi a cerut să-i fie achitate pagube morale şi materiale pentru că fosta guvernare comunistă i-ar fi fabricat două dosare, fiind purtat prin instanţe timp de nouă ani, perioadă în care şi-ar fi pierdut afacerile.
După ce în ianuarie 2012 magistraţii Curții de Apel Chișinău au fost mai generoşi decât Înalta Curte de la Strasbourg, juriștii de la Finanţe nu s-au grăbit să conteste decizia la Curtea Supremă de Justiţie. Au făcut-o în schimb procurorii, iar mai târziu reprezentanţii ministerului au depus o cerere de alăturare la recursul acestora. Astfel, la 19 iulie 2012, judecătorii de la Curtea Supremă de Justiţie au decis că lui Pantelei Sandulachi i se cuvin doar 1.000 de euro, iar restul, 399.000 de euro, trebuie întorşi statului.
Până acum, Pantelei Sandulachi a întors statului doar 300.000 de lei, atât cât au găsit executorii în contul acestuia. În total, angajații Ministerului Finanțelor i-au transferat 6.250.480 de lei – echivalentul a 400.000 de euro la 20 februarie 2012 (ziua transferului – n.r.). Pantelei Sandulachi a scăpat însă de dosar penal după ce procurorii au decis clasarea cauzei. Recent, CNA a reluat cercetarea în cazul fostului deputat în primul Parlament.
Procurorii au contestat sentinţa Judecătoriei sectorului Râșcani, solicitând excluderea aplicării suspendării condiţionate a executării pedepsei pe un termen de probă. Magistraţii Curţii de Apel au respins însă apelul declarat de procurori.
sursa: anticoruptie.md