Peste 4 mii de fermieri aşa şi nu vor primi în anul curent subvenţiile promise de stat, datoriile la care constituie aproximativ 500 de mil. de lei. Despre aceasta a comunicatul corespondentului “INFOTAG” o sursă apropiată conducerii Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Sursa a spus că în anul curent fermierii vor avea greutăţi semnificative la rambursarea creditelor, plata impozitelor şi salariilor, achitarea cu furnizorii resurselor necesare producerii agricole.
„Datoriile vor fi incluse în suma fondului de subvenţionare a producătorilor şi avem o probabilitatea foarte înaltă ca în anul 2016 aproape tot fondul de subvenţionare va fi alocat pentru achitarea datoriilor anului 2015”, a explicat sursa.
El a amintit că aşa şi nu a fost modificată legislaţia fiscală în privinţa scutirii agricultorilor de la plata impozitului pe venit.
„Nici nu s-a examinat măcar cu titlu de alternativa varianta introducerii impozitului unic? Nu a fost aprobată legea cu privire la creditare facilă a sectorului agrar. Producătorii de carne rămân cu TVA 20%, majorat începând cu anul 2015. De asemenea, cheltuielile fermierilor s-au majorat în medie cu 30-40% din cauza majorării tarifelor la resursele energetice”, a spus sursa.