Select your Top Menu from wp menus

Dmitri Ciubaşenco, despre RISCUL ca decizia de azi a CC să devină cea mai SCANDALOASĂ

Decizia ce urmează să fie luată astăzi de Curtea Constituțională riscă să devină cea mai scandaloasă din istoria acestei instituții și să explodeze întreaga situație politică din Moldova, scrie pe blogul său jurnalistul Dmitri Ciubașenco. În opinia lui, timpul pentru desfășurarea ședinței CC a fost ales foarte reușit, or, oamenii sînt ocupați cu pregătirile de sărbători, informează Noi.md.

„Dar o dată în viață trage și arma neîncărcată”, menționează Ciubașenco. Jurnalistul consideră că înaintarea de către președinte a candidaturii lui Ion Sturza la funcția de prim-ministru și organizarea pe 4 ianuarie a ședinței speciale pentru aprobarea noului guvern prezintă pericol pentru puterea lui Vlad Plahotniuc.

„Este clar că prima încercare de învestire a Guvernului Sturza va suferi eșec. Și atunci de ce ar trebui Plahotniuc să se teamă de un candidat fără șanse? Are de ce. Președintele îl poate înainta pe Sturza repetat, iar aceasta înseamnă undă verde pentru alegeri anticipate, în urma cărora sistemul creat de Plahotniuc riscă să se prăbușească. La putere pot accede forțe noi”, scrie Ciubașenco.

„Pentru a nu admite așa ceva, sînt bune orice mijloace, inclusiv Curtea Constituțională. Această instituție este demult afectată de coroziune, ce contează dacă va rugini și mai tare?”.

„Marți, 29 decembrie, la ora 10.00, CC se întrunește în ședință pentru a examina în regim de urgență sesizarea depusă de un grup de deputați cu privire la recunoașterea neconstituționalității decretului lui Timofti despre desemnarea lui Sturza la funcția de premier. Autorii sesizării (să vezi ce coincidență!) s-au dovedit a fi cei 14 deputați care săptămîna trecută au părăsit fracțiunea PCRM și au creat cu Plahotniuc «platforma social-democrată». În afară de anularea acestui decret, deputații solicită să fie interpretată prevederea din Constituție care stipulează că «după consultările cu fracțiunile parlamentare, președintele Republicii Moldova înaintează candidatura la funcția de prim-ministru».

Autorii sesizării doresc să primească răspuns la patru întrebări:

– Cum trebuie interpretată fraza „consultări cu fracțiunile parlamentare?

– Are șeful statului dreptul să înainteze de sine stătător candidatul la funcția de prim-ministru, indiferent de existența sau inexistența unei majorități parlamentare?

– Este șeful statului obligat în procesul de consultări să țină cont de existența unei majorități parlamentare dispuse să susțină candidatul la funcția de prim-ministru?

– Este președintele obligat să poarte consultări doar cu fracțiunile sau și cu grupurile parlamentare de deputați neafiliați?”.

În opinia lui Dmitri Ciubașenco, sînt posibile două variante de decizie a CC.

Prima – anularea decretului președintelui cu privire la desemnarea candidaturii lui Sturza și „interpretarea” Constituției astfel încît șeful statului nu are dreptul de sine stătător, fără a ține cont de recomandările majorității parlamentare, să emită decrete privind candidatura la funcția de premier”.

A doua – decretul rămîne în vigoare, însă pe viitor președintelui i se interzice să-și manifeste inițiativa personală, fiind obligat să înainteze candidații la funcția de prim-ministru doar de comun acord cu majoritatea deputaților. Avînd o asemenea decizie a CC, Plahotniuc îi va putea spune lui Timofti după torpilarea lui Sturza la 4 ianuarie: „Iată majoritatea care susține candidatura mea la funcția de premier, fiți amabil, domnul președinte, scrieți numele meu în decretul dumneavoastră”.

Potrivit lui Dmitri Ciubașenco, în acest caz Curtea Constituțională definitiv se va transforma „într-un bordel de prestare a serviciilor juridice de către șase cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene”.

„Juriștii sînt persoane strașnice, capabile să argumenteze «conform legii» orice. Și cu cît sînt mai experimentați juriștii, cu atît mai abil ei își împachetează «operele» în ambalaje frumoase