Datele statistice oficiale, care au fost făcute publice cu prilejul Zilei Mondiale de prevenire a suicidului, marcată pe 10 septembrie, denotă că numărul orheienilor care se decid să-şi ia viaţa, otrăvindu-se cu diverse medicamente şi substanţe chimice, este în creştere.
Potrivit CSP Orhei, de la începutul anului curent au fost înregistrate 18 astfel de cazuri, faţă de 11 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ceea ce constituie o creştere cu peste 1,5 ori, în mod egal atât printre orăşeni, cât şi printre săteni.
În 14 din cele 18 cazuri sau în aproape 80 de procente , a fost vorba despre adolescenţi – persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, care ar fi încercat să-şi regleze conturile cu viaţa mai ales din cauza relaţiilor amoroase. În acelaşi timp, fiecare al treilea s-a dovedit a fi reprezentant al sexului tare.
Medicul Rafail Shlearov a relatat în cadrul rubricii “Accente” de la Radio Orhei că unele studii arată că deşi tentativele suicidale sunt mai frecvente în rândul femeilor, printre bărbaţi rata suicidului e mai înaltă. Asta, deoarece aceştia din urmă recurg la substanţe şi metode cu o letalitate mai mare, care nu le lasă şanse de supravuietuire.