Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chisinau James D. Pettit a declarat intr-un interviu acordat Jurnal TV ca principala problema din Republica Moldova ramane nivelul ridicat al coruptiei, aratand ca o solutionare ar trebui sa aiba in vedere nu doar mentalitatea ci si „elaborarea unei structuri guvernamentale care ar putea face dificil sa fii corupt”, informeaza jurnal.md.
„Prioritatea noastra privind Republica Moldova este sa eliminam coruptia, astfel incat tara sa aiba posibilitatea sa creasca economic, deoarece cresterea economica este cheia catre o democratie stabila, iar stabilitatea este o chestiune ce tine de securitate nationala. Problemele sunt destul de serioase. Din pacate, RM este considerata cea mai saraca tara din Europa. Cred ca de vina este coruptia, dar cred ca tine si de chestiuni guvernamentale, ceea ce devine foarte complicat. Atunci cand este coruptie in sistemul judiciar, atunci cand este dificil sa faci afaceri, sa faci investitii in tara, acest lucru dauneaza grav tarii. Coruptia este problema nr. 1 in Republica Moldova. Solutia nu se refera doar la mentalitate, ci si la elaborarea unei structuri guvernamentale care ar putea face dificil sa fii corupt. Exista oameni care sunt impotriva coruptiei si aceste persoane vor avea un rol important. Dureaza. Nu e ceva ce se poate intampla peste noapte”, a declarat ambasadorul SUA in Moldova.
In ceea ce priveste situatia regionala, James D. Pettit a aratat ca este imposibil de prezis intentiile Rusiei insa R. Moldova are motive foarte bune pentru a fi preocupata de riscul asupra securitatii din regiune.
„Ei au aratat clar ca sunt capabili de o agresiune in Ucraina. Care sunt intentiile lor nu stiu. Moldova are motive foarte bune pentru a fi preocupata de riscul asupra securitatii din regiune. Armata Republicii Moldova este subfinantata. Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat anterior despre conflictul din regiune ca nu poate fi solutionat pe care militara, ci prin alte masuri, inclusiv pe cai diplomatice. Relatiile Rusiei cu Moldova, desi sunt foarte complicate, sunt foarte importante. In ciuda preocuparilor noastre cu privire la agresiunea Rusiei, realitatile geografice arata ca este in interesul RM sa mentina o relatie balansata intre Est si Vest. Nimeni nu cere Moldovei sa aleaga intre Est si Vest, asa cum o fac rusii. Eu sper ca in clipa in care emotiile se vor calma, vor fi inregistrate progrese in relatia cu Rusia”, sustine ambasadorul.