Vineri seara, administraţia Băncii Naţionale a Moldovei a decis instituirea administrării speciale la Banca de Economii. Administrator special a fost numit Ion Ropot, şeful Direcţiei Supraveghere specială şi din oficiu din cadrul BNM. Motivele oficiale nu sunt cunoscute, iar acestea urmează a fi anunţate de BNM doar după alegerile parlamentare de duminică.
Tentativele de a lua legătura şi de a afla din prima sursă, adică de la conducerea BNM, dacă informaţia este veridică au suferit eşec, pentru aceasta este în silenzio stampa.
Totodată, Natalia Cheptene, şefa serviciului de presă şi PR la Shor Holding (controlat de Ilan Shor, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii), a declarat pentru Mold-street.com că nimeni din conducere nu a auzit şi nu ştie despre o astfel de decizie a BNM şi că „Banca de Economii lucrează în regim normal”.
În acelaşi timp informaţia a fost confirmată din mai multe surse din sistemul bancar, dar şi din conducerea ţării.
Există cel puţin două versiuni ale deciziei adoptate. Potrivit uneia Banca de Economii nu mai dispune de lichidităţi.Ar fi cel mai catastrofal scenariu posibil.
O altă versiune este că administrarea specială a fost instituită pentru a putea facilita realizarea unei mega-tranzacţii, pentru care în condiţii normale ar fi fost necesar şi acordul Guvernului şi Parlamentului.
„Ar putea fi chiar o tranzacţie de fuzionare cu o altă bancă, dar cel mai probabil că este vorba de preluarea Băncii de Economii de către o corporaţie străină”, au declarat surse sub acoperirea anonimatului.
După ce anul trecut Guvernul Republicii Moldova a cedat benevol cota majoritară, rămânând cu 33,33% din acţiuni, la Banca de Economii au avut loc schimbări radicale în structura de acţionariat.
În total, firmele şi cetăţenii ruşi controlează direct sau prin firme interpuse circa 61% din capitalul BEM. Ilan Shor, preşedintele Consiliului de Administraţie este beneficiarul unui pachet de 2,78%, care aparţine firmei Klassika Asigurări.
sursa: mold-street.com