Statul ar pierde în realitate 39 de milioane de lei de pe urma preluarii datoriei Mănăstirii Curchi către compania Glorinal. Despre aceasta scrie în blogul său fostul ministru al finanţelor din perioada 2009-2013, Veaceaslav Negruţă, citat de Adevărul. Potrivit fostului şef al finanţelor „Optimismul din 27 iunie repede se transformă în realism local. Iar (a câta oară?) apare subiectul iertării păcatelor unui agent economic faţă de stat. În ziua de 12 iulie 2013 erau 12 milioane, pe 24 decembrie 2013 – deja 24 de milioane, iar acum – statul rămâne singur cu păcatul altora în sumă de 39 milioane lei. Se pare ca statul este tras pe sfoară de 39 milioane lei. Costul real preluat de stat (prin acest proiect) este de 39 milioane lei, constituit dintr-o gaură la partea de venituri de 14 milioane (scutiri fiscale acordate agentului economic) PLUS angajamente la partea de cheltuieli (datoria Complexului faţă de agent economic) de 25 milioane lei puse pe seama Ministerului Culturii, adică tot pe seama bugetului. Prin definiţie, aşa-zisa «datorie a Complexului… în valoare de 25 milioane lei» este diferită de suma obligaţiunilor fiscale ale agentului economic faţă de stat. Şi juridic, şi economic“, explică Veaceslav Negruţă. „Nu cred că astfel de decizii sunt în spiritul zilei istorice de 27 iunie… dar nici conforme cu Programul de activitate al Guvernului“, conchide fostul ministrul al Finanţelor.
Guvernul a decis ca datoria de 25 de milioane de lei pe care o are Mănăstirea Curchi din Orhei către compania Glorinal, va fi achitată din Bugetul de Stat. Potrivit unui proiect de lege , adoptat sâmbătă 28 iunie, Ministerul Culturii va prelua la balanţa sa datoriile Mănăstririi Curchi. Totodată documentul notează că Glorinal, despre care presa a scris în mai multe rânduri că aparţine familiei Voronin, are datorii către Buget de cca 10 milioane de lei.
Amintim că lucrările de reconstrucţie la Mănăstirea Curchi au debutat în 2006 după ce în cadrul unui teleradiomaraton s-au adunat peste 8 mln de lei. Sprijinul acordat de persoane fizice, dar şi contribuţiile agentilor economici care au sponsorizat lucrările, au facut ca suma iniţiala să devină de 10 ori mai mare, ajungând la aproape 90 mln lei. În perioada amintită şi Consiliul Raional Orhei a alocat sute de mii de lei pentru lucrările de reparaţie la mănăstirea Curchi.
Reconstrucţia Mănăstirii Curchi era patronată de ex-preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin şi, potrivit unor informaţii ale Centrului de Investigatii Jurnalistice mai mulţi agenţi economici erau impuşi să facă donaţii pentru lucrarile efectuate în curtea şi împrejurimile mănăstirii. Totodată portalul Moldovacurată nota că reparaţia a avut loc şi sub patronajul lui Marian Lupu pe când acesta era spicher în Parlamentul comunist din 2005-2009. Călugării de la mănăstire au dezvăluit anterior că pe unul dintre clopotele aduse la Curchi era însemnat chiar numele lui Marian Lupu.
De menţionat că la lucrările de reparaţie erau antrenaţi inclusiv şi militari ai Armatei Naţionale.