Oamenii de ştiinţă au reuşit să transforme celule stem umane în „mini-creiere” de dimensiunile unui bob de mazăre ce au o structură neuronală similară cu cea a unui embrion aflat în faza de dezvoltare.
Aceste „organoide cerebrale”, aşa cum sunt denumite în literatura ştiinţifică, reprezintă cel mai bun model viu al unui creier uman creat până acum.
Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Biotehnologie Moleculară din cadrul Academiei Austriece de Ştiinţe din Viena au folosit deja aceste mini-creiere pentru a studia o afecţiune neuronală, microcefalia, în care creierul nu se dezvoltă aşa cum ar trebui. Cercetătorii speră să folosească această tehnică în cazul unor afecţiuni mai complexe, precum autismul sau schizofrenia, pentru care nu există modele animale utile.
„Pe lângă potenţialul de a face noi descoperi despre afecţiunile ce afectează dezvoltarea creierului uman, mini-creierele vor fi totodată de interes pentru industriile farmaceutice şi chimice”, a comentat Madeline Lancaster, principalul autor al studiului publicat în jurnalul Nature.
Cercetătorii din Viena au dezvoltat mini-creiere atât din celule stem embrionice cât şi din celule stem pluripotente induse obţinute din ţesuturi adulte
sursa: descopera.ro