Select your Top Menu from wp menus

Cine sunt moldovenii cu firme offshore pe Insulele Virgine Britanice

Circa 20 de cetăţeni ai Republicii Moldova, printre care şi câţiva businessmani notorii, figurează în calitate de directori sau/şi acţionari ai companiilor offshore înregistrate pe Insulele Virgine Britanice. Afacerile necunoscute ale oamenilor de afaceri sunt scoase în vileag de documentele confidenţiale obţinute de International Consortium for Investigative Journalism şi analizate în cadrul proiectului OffshoreLeaks la care Centrul PARTICIP a avut acces.

Cazul Stati

Magnatul Anatolie Stati, preşedintele Ascom Group, cunoscut ca cel mai bogat om din Republica Moldova, nu ascunde că în 1995 a fondat pe Insulele Virgine Britanice compania offshore Tristan Oil Ltd, folosită pentru a administra zăcăminte de petrol şi gaz din Turkmenistan şi Kazahstan. Nu se ştie însă că Anatolie Stati a fost acţionar şi/sau director al alte şase companii offshore în paradisurile fiscale din Marea Caraibelor. Este vorba de Lorrin Invest Limited (acţionar – din octombrie 2005; director – din februarie 2007), Terranova Worldwide S.A. (director şi acţionar – din mai 2007), Pellat International Ltd (acţionar – din februarie 2008), Montvale Invest Ltd (director – din martie 2007),Komet Group S.A. (director şi acţionar – din martie 2007) şi Bronti Group Ltd (acţionar – din februarie 2008; director – din iunie 2008).

Două din cele şase firme offshore au fost/sunt afiliate cu Ascom Group şi Tristan Oil Ltd. Komet Group S.A. este „compania-fiică” a Ascom Group, folosită pentru a administra zăcăminte de petrol şi gaz în regiunea Kurdistan din Irak, potrivit unui raport al IAS Group. Apropo, în perioada 2008-2011, manager general adjunct al Komet Group a fost actualul viceprim-ministru al Republicii Moldova Eugen Carpov.

Pe de altă parte, Montvale Invest Ltd a fost afiliată companiei Tristan Oil Ltd, arată unraport al firmei. În iulie 2009, Fitch Ratings, una dintre cele mai importante agenţii de rating din lume, a retrogradat raitingul companiei Tristan Oil Ltd. de la „B+” la „CC” pe motivul transparenţei limitate în realizarea unor tranzacţii financiare, beneficiar indirect fiind şi Montvale Invest Ltd. La 15 noiembrie 2012, în „Monitorul Oficial al Insulelor Virgine Britanice” a fost publicat un anunţ privind numirea oficială a lichidatorului companiei Montvale Invest Ltd.

Cazul Bostan

Victor Bostan, directorul general al Grupului de companii „Purcari&Bostavan Wineries”, în noiembrie 2007 a fondat pe Insulele Virgine compania offshore Amboselt Universal Inc. Bostan deţinea pe atunci 40625 de acţiuni, pe când Detroit Investments Limited – 9375 de acţiuni. În aprilie 2008, acţiunile au fost redistribuite între cei doi acţionari – Victor Bostan (36000) şi Detroit Investments Limited (14000). E de remarcat că în 2007, Detroit Investments deţinea 18.75% din acţiunile companiei „Bostovan Winery”. Printre directorii companiei Amboselt Universal Inc se regăseau şi cetăţenii Republicii Moldova Marcel Grajdieru şi Serghei Kasatkin.

 

Cazul Vasilciuc

Omul de afaceri Vasile Vasilciuc, cunoscut ca partener de afaceri a lui Vsevolod Ilcenco, moldoveanul care a înregistrat drepturile de marcă pentru numele şi ambalajul Jin Ling, a fondat în ianuarie 2010 firma offshore Delpoint Ltd. Despre activitatea acestei companiei şi relaţiile ei cu firma ieşeană SC Top Free Shop SRL, deţinută până în 2009 de Vasilciuc şi Ilcenco, nu se ştie mai nimic. Top Free Shop deţinea în 2008 un magazin duty-free la graniţa cu Republica Moldova, având ca obiect de activitate „comerţul cu amănuntul al produselor din tutun“.

 

Cazul Ţurcan

Businessmanul Octavian Ţurcan, cunoscut ca omul de încredere a lui Sorin Ovidiu Vântu, unul dintre cei mai bogaţi români, a înregistrat în ianuarie 2006 compania Woodgreen Management Limited, care, în scurt timp, a fost preluată de Sorin Ovidiu Vîntu. Un an mai devreme Octavian şi Alexandra Ţurcan au fondat o altă companie offshore – Glasgow Intervest Ltd. Ţurcan alături Sorin Ovidiu Vîntu a fost reţinut în câteva rânduri de anchetatorii români pentru implicare în afaceri dubioase. Potrivit hotnews.ro, în noiembrie 2011, Ţurcan a fost reţinut în dosarul privind delapidarea Petrom Service cu peste 83 de milioane de euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor. Businessmanul din Republica Moldova a fost reţinut pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor.

 

Companiile offshore – între legal şi ilegal

Potrivit OffhsoreLeaks, secretomania offshore are un efect coroziv asupra guvernelor şi sistemelor legislative, permiţând oficialilor corupţi să devasteze avuţia publică şi asigură acoperire pentru traficanţii de persoane, mafioţi, braconieri de lux şi alte tipuri de infracţiuni. Pe de altă parte, apărătorii offshore spun că majoritatea proprietarilor sunt implicaţi în afaceri legale. Centrele offshore, explică ei, permit firmelor şi persoanelor să-şi diversifice investiţiile, strâng alianţe comerciale transfrontaliere şi fac afaceri într-o zonă prietenoasă care evită regulile dificile şi birocraţia din lumea fiscală normală.

 

Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 74 de firme cu fondatori din Insulele Virgine Britanice, iar capitalul investit se cifrează la 255,2 mln lei. Pe de altă parte, datele statistice arată că volumul exportului din Republica Moldova în Insulele Virgine Britanice a atins cifra record de 2462,5 mii dolari în anul 2011.

sursa: particip.md