Organele de drept au reţinut 8 persoane implicate în contrabandă cu produse de tutungerie. Potrivit comunicatelor Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne, aceste persoane făceau parte dintr-o grupare criminală de cca 20 de persoane care includea şi reprezentanţi a societăţilor comerciale din Zona Economică Liberă, amplasată în municipiul Chişinău .
Patru dintre persoanele reţinute sunt angajaţi ai Serviciului Vamal, care au fost suspendaţi din funcţiile ocupate. Membrii grupării exportau tutunul fermentat, destinat producerii de ţigări în statele din UE sub forma de reziduuri, care erau însoţite de documentele respective prin care se diminua considerabil valoarea produsului exportat. Potrivit datelor organelor de drept în perioada 2007-2011 în acest mod din Republica Moldova au fost scoase 500 de mii de tone de tutun în 48 de TIR-uri. Pentru fiecare TIR, membrii grupării care activează în 10 ţări primeau căte 50 de mii de euro.
Marţi, 19 marite de către grupul de urmărire penală au fost efectuate 18 percheziţii atât la domiciliile suspecţilor, sediile interprinderilor acestora precum şi în oficiile birourilor de serviciu ai colaboratorilor vamali bănuiţi de complicitate la comiterea infracţiunii în cauză.
Menţionăm în context că zilele trecute în România procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară şi cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni români, moldoveni şi iordanieni, specializat în evaziune fiscală şi contrabandă cu ţigări. Potrivit anchetatorilor, liderul grupării, Veaceslav Hariton, cetăţean moldovean, a organizat introducerea în România „a unor utilaje specifice pentru fabricarea şi ambalarea ţigaretelor, a materiilor prime aferente procesului de producţie (tutun vrac şi foiţe de ţigarete) şi a forţei de muncă (cu prioritate cetăţeni moldoveni săraci) şi a înfiinţat în diverse locaţii linii ilegale de producţie a ţigaretelor contrafăcute“, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.