In fiecare luna, la Oficiul Starii Civile (OSC) Orhei sunt inregistrate cate 3-4 casatorii intre mirese-moldovence si miri, cetateni straini. Asta, in comparatie cu doar 4 casatorii intre miresele straine si mirii din R.Moldova, care au avut loc in cei 8 ani, de cand Iulia Pulbere este sefa OSC Orhei.
Potrivit lui Pulbere, marea majoritate a barbatilor care si-au luat neveste-moldovence sunt din Italia si Grecia. Cu barbati-moldoveni au dorit sa se marite cetatence din Germania, Cehia si Slovenia.
O alta tendinta pe care o remarca sefa OSC consta in faptul ca tot mai multe cupluri din partile Orheiului prefera concubinajul si isi pun pirostriile doar in caz de necesitate: perfectarea actelor pentru a pleca peste hotare, nasterea copilului, etc.
Cea mai tanara pereche de miri despre care isi aminteste Pulbere a fost formata dintr-o fata de 16 ani si un baiat de 18 ani. Ceea ce, in fond, nu ar fi ceva foarte neobisnuit.
Un cu totul alt cuplu i-a emotionat insa chiar si pe ofiterii starii civile. Asta, deoarece mireasa era de 3 ori mai tanara decat mirele: ea – de 28 de ani, el – de 77 de ani. La inceput, toata lumea a gandit ca e un mariaj fictiv, din interes. Dar comportamentul insurateilor, care au insistat si asupra unei ceremonii de consfintire a casatoriei, a mai alungat din gandurile urate. Mai degraba, spune Iulia Pulbere, interesul celor doi a constat in a se salva reciproc de la singuratate.
Mai multe – in “Fapt divers”, la Radio Orhei.