Paleontologii au descoperit că oamenii neolitici foloseau tratamente stomatologice eficiente pentru a repara leziuni ale dinţilor. Astfel, un dinte spart a fost tratat, acum 6.500 de ani, prin aplicarea de ceară de albine – aceasta putând fi considerată cea mai veche „plombă” cunoscută până în prezent, screi descopera.ro
Dintele este ataşat de o mandibulă fosilă ce a aparţinut unui bărbat cu vârsta de 24-30 ani, care a trăit în urmă cu 6.500 de ani pe teritoriul actualei Slovenii. Mandibula a fost descoperită la începutul secolului trecut în apropiere de satul Lonche şi era păstrată la un muzeu din Trieste, Italia.
Rezultatele investigaţiilor sugerează că „plomba” de ceară a fost aplicată pentru a astupa fisura şi zona cu smalţ tocit în timp ce „purtătorul” era încă în viaţă.
Există, desigur, o mică probabilitate ca ceara să fi fost aplicată într-un alt scop – de pildă în cadrul unui ritual funerar – sau ca dintele să fi crăpat în timp, uscându-se, în peştera în care a fost găsit.
Însă oamenii de ştiinţă cred că este mai verosimilă ipoteza „tratamentului stomatologic” aplicat pe când omul era în viaţă. Ei cred că ceara a fost folosită intenţionat pentru a sigila zona în care dentina era expusă.
Tot mai multe descoperiri recente – ce beneficiază de progresul în domeniul metodelor de analiză – au adus informaţii ce arată că populaţiile preistorice aveau cNew Scientistunoştinţe şi abilităţi remarcabile, fiind cu mult mai sofisticate decât ne imaginam că ar putea fi „oamenii primitivi”.