Select your Top Menu from wp menus

Marea Britanie deschide o ancheta privind cauzele mortii fostului agent rus Alexandr Litvinenko in 2013

La sase ani de la moartea fostului agent rus Alexandr Litvinenko, otravit cu poloniu la Londra, justitia britanica va deschide o ancheta destinata stabilirii cauzelor exacte ale decesului, anul viitor, informeaza AFP.

Termenul pentru acest tip de ancheta este „inquest”. Ancheta este menita sa stabileasca circumstantele exacte ale unui deces in caz de moarte violenta sau care nu a putut fi explicata. Realizata in paralel cu ancheta politieneasca, ea nu este urmata de un proces si nu stabileste responsabilitati penale sau civile.

Judecatorul Inalte Curti de Justitie, Robert Owen, a declarat ca este „regretabila” intarzierea cu care se face acest inquest. „Nu va exista o intarziere suplimentara”, a spus el.

Alexandr Litvinenko, un transfug al FSB (fost KGB) si devenit un critic acerb al Kremlinului, a murit la varsta de 43 de ani in urma unei otraviri cu poloniu 210, o substanta radioactiva, in noiembrie 2006, in capitala britanica.

Acest dosar ramane un subiect sensibil in relatiile dintre Londra si Moscova, in cauza refuzului Rusiei de a-l extrada de Andrei Lugovoi, principalul suspect, banuit ca l-a otravit pe Litvinenko intr-un hotel din capitala britanica unde acestia au batu ceai, impreuna cu omul de afaceri Dmitri Kovtun.

Litvinenko a obtinut azil politic in Marea Britanie in 2001 si, ulterior, cetatenia britanica.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/marea-britanie-deschide-o-ancheta-privind-cauzele-mortii-fostului-agent-rus-alexandr-litvinenko-in-2013/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19