Stocul investiţiilor străine directe din Republica Moldova este comparabil cu cel din Papua Noua Guinee şi Fiji. Intrările de capital în ţara noastră au avut o creştere modestă de doar 77 mil. USD, la 274 mil. USD, în 2011, potrivit raportului World Investment Report 2012.
După cum relevă raportul, stocul total al investiţiilor străine directe din Republica Moldova a fost evaluat la 3,1 miliarde USD, la sfârşitul lui 2011 comparativ cu 449 mil. USD acum zece ani.
Totodată, stocul investiţiilor străine directe ieşite din Republica Moldova au fost de 13 ori mai mic şi s-a cifrat la 21 mil. USD.
„Ţinând cont de imperativele actuale, creşte importanţa atragerii investiţiilor, concurenţa statelor în domeniul dat, inclusiv şi cu scopul sporirii fluxului investiţiilor străine directe (ISD) în economia autohtonă faţă de cele efectuate în străinătate, având în vedere consecinţele acestora, ca de exemplu reducerea şomajului, dezvoltarea industriei ţării de reşedinţă, calităţii forţei de muncă”, se spune în raportul World Investment.
Totodată, în căutarea investiţiilor străine directe ţările utilizează diferite stimulente, astfel politici investiţionale urmează a fi implementate cu utilizarea prevederilor altor politici, fie pentru crearea condiţiilor favorabile şi de nediscriminare faţă de agenţii economici străini, fie pentru crearea beneficiilor, ce vor avea un impact pozitiv asupra deciziei investitorului de amplasare a unei afaceri. Astfel, politicile investiţionale se intersectează cu diferite domenii: fiscal, vamal, piaţa forţei de muncă, infrastructura, , ce se manifestă ca un complex integral prin intermediul promovării climatului naţional.