Deputații au respins astăzi, 8 iunie, proiectul de Lege privind sănătatea reproducerii. Cele mai multe critici au stârnit articolele cu privire la finanțarea fertilizării in vitro a femeilor din ţară și maternitatea de substituție (sarcină dusă de o mamă surogat).
Liberali au cerut ca statul să-și asume cheltuielile pentru fertilizarea in vitro a femeilor, dar fostul ministru al Sănătății, Vladimir Hotineanu, care este unul dintre autorii proiectului a declarat că acest lucru este imposibil pe motiv că, sunt prea mari cheltuiellile.
”Femeile din Moldova au nevoie de circa 8000 de fertilizări pe an. Acum se fac doar 500-600 în țara noastră și restul în străinătate. Este imposibil la ziua de astăzi să le acoperim ca cost, deoarece ar fi nevoie peste un milion de euro”, a precizat deputatul Valeriu Ghilețchi.
Deputatul liberal, Valeriu Munteanu s-a arătat indignat că statul își permite să acopere cheltuielile pentru tratamentul de dezalcoolizare și narcomanie, dar când e vorba de copii nu sunt resurse financiare.
De asemnea, deputații au decis să scoată din proiectul de lege articolul ce ține de maternitatea de substituție. Unii aleși ai poporului consideră că nu e corect din punct de vedere moral și social să fie acceptate mamele surogat. De asemenea, ar exista pericolul unei posibile exploatari a fetelor tinere.
Alți deputați au cerut ca ceastă practică să rămână, cu o condiţie: ca mame surogat ar trebui să fie doar rudele de gradul unu și doi a părinților biologici.
În final, Legea privind sănătatea reproducerii a fost respinsă de deputați. Proiectul ar putea fi dezbătut din nou în Parlament doar peste jumătate de an.
sursa:tv7.md