Ghenadie Cosovan, ex-viceministru al MAI
Cred că anchetarea acelor evenimente se face printr-o abordare greşită. Era nevoie de creat un singur dosar, care să investigheze toate circumstanţele acelor zile. De aceea avem acum cazuri cand la răspundere sunt traşi politiştii simpli. Cercetarea acestor evenimente în ansamblu va răspunde la întrebarea principală: ce-a fost pe 7 aprilie? Ferma mea părere e că vinovată de cele întâmplate la 7 aprilie 2009 se face guvernarea de atunci, deoarece sarcina principală a organelor de drept era de a menţine ordinea publică. Faptul că au fost vandalizate cele mai importante clădiri, că au suferit sute de oameni, inclusiv politişti, arată că cineva se face vinovat, şi eu cred că, până la urmă, cei vinovaţi urmează a fi traşi la răspundere.
Valeriu Gurbulea, ex-procuror general
«Principalul ce s-a întâmplat, şi eu regret, şi ca procuror general, şi ca simplu cetăţean, este faptul că forţele de ordine, serviciile operative nu au făcut o evaluare complexă a situaţiei şi n-au pronosticat eventualele dezordini. Al doilea aspect e faptul că forţele de ordine n-au reuşit să protejeze de vandalizare două instituţii de stat, pentru că R. Moldova e o ţară săracă. Eu, şi acum, şi atunci, am considerat că se putea de protejat sediile Preşedinţiei şi Parlamentului. Al treilea aspect pe care-l regret e că eu n-am ştiut de operaţiunea care a fost făcută noaptea, pentru restabilirea ordinii publice. A fost o eroare să aplici forţa când în piaţă erau maximum 100 de oameni, majoritatea dintre care nu erau violenţi.»
Artur Reşetnicov, ex-director SIS
«Discutaţi cu Filat, cu toţi cei care au organizat acele evenimente. De ce vă aduceţi aminte de 7 aprilie o dată-n an? De ce nu v-aţi adus aminte de 7 aprilie acum o lună, de exemplu? Eu nu am ce să vă spun. Voi discuta despre 7 aprilie altă dată, în altă calitate.»
Ruslan Saachian, şef al poliţiei criminale CGP
Eu am avocat. Contactaţi avocatul meu. El ştie toată poziţia mea. Încă o dată vă spun. Mişa Conţescu îi spune. El o să vă răspundă la toate întrebările. Eu una vreau să vă spun: eu întotdeauna în poliţie mi-am executat atribuţiile de serviciu. Nu umblaţi cu pălăvrăgeli, cu bârfe, cu băgături. N-am fost pus sub învinuire pe nici un capăt de acuzare. Cei care vorbesc în presă despre mine, eu am să-i dau în judecată.
Mihai Murzac, avocatul lui Gheorghe Papuc
Sunt vinovaţi de consecinţele evenimentelor din 7 aprilie organizatorii lor şi protestatarii activi. Nu cred că poartă vreo vină cineva dintre funcţionarii publici de atunci.
Teo Cârnaţ, avocat
Este o lipsă de profesionalism la procurorii care au instrumentat dosarele cu demnitari la 7 aprilie. Ei parcă au dorit să fie încălcate unele norme procesuale, pentru ca ulterior acestea să ducă la achitarea unor persoane. Trebuie să fie schimbată elita politică din R. Moldova, care a ratat examinarea obiectivă a evenimentelor din 7 aprilie, pentru a avea rezultate. Dacă ea va fi schimbată, aceste dosare se vor examina. Atâta timp cât nu avem o poziţie politică clară, această incertitudine se reflectă şi asupra judecătorilor, şi asupra procurorilor, care sunt impulsionaţi să nu-şi facă cu brio meseria. În ceea ce-i priveşte pe Voronin şi Reşetnicov, aici trebuie să ia poziţie actualul legislativ, pentru că atunci când se solicită ridicarea imunităţii, deputaţii trebuie să voteze pentru ridicarea imunităţii. Vedem însă că unii deputaţi nu doresc să voteze, deoarece se gândesc că, peste ceva timp, ar putea fi în locul celor doi.
Ion Guzun, avocat
Guvernarea actuală, de fapt, nu a vrut ca cineva să răspundă real pentru evenimentele din aprilie 2009. Aşa s-a formulat învinuirea, aşa s-a condus urmărirea penală, în aşa mod s-au colectat probele, în aşa mod s-au pus anumite întrebări, în aşa mod s-au făcut mai multe dosare micuţe, încât acea pedeapsă care urma să fie a fost diluată. Învinuirile au fost înaintate astfel, încât o altă decizie decât achitarea să nu poată fi luată. Dacă e să vorbim de latura penală, eu cred că cei care conduceau atunci R. Moldova nu vor răspunde niciodată, conform legii.
Vlad Gribincea, avocat
Eu cred că nu există voinţă politică la acest moment, sau nu exista până la alegerea preşedintelui, pentru ca cineva care avea atunci funcţie importantă să fie pedepsit. Acum lucrurile sunt greu de demonstrat, pentru că au trecut peste 3 ani de la evenimente, iar probele sunt mai greu de acumulat. Totuşi, dacă se doreşte, trebuie să se aloce mai mult timp acestor investigaţii şi, eventual, se poate ajunge la probe suficiente pentru a acuza pe cineva, dar e mult mai greu ca acum un an sau doi.
Natalia Moloşag, avocată
Schimbarea s-a produs la nivel înalt, dar nu s-a produs la nivel de procuraturi de sector, unde au rămas aceiaşi oameni. Eu nu cred că cineva dintre persoanele care urmau a fi pedepsite vor mai fi pedepsite, deoarece gestiunea acestor dosare a avut loc în aşa mod, încât ne trezeşte dubii că s-a făcut o strategie, deoarece majoritatea acestor persoane au fost audiate ca martori în aceste dosare, iar Codul de procedură penală spune că persoana audiată ca martor nu mai poate figura ca bănuit în acel dosar.
Valeriu Pleşca, avocat
Dl Voronin a declarat că, în noaptea de 7-8 aprilie, nu s-a făcut nimic fără ca el să cunoască. Apare o întrebare: de ce atunci el este audiat în calitate de martor? Ca să i se încalce cumva drepturile procesuale în eventualitatea în care va fi audiat ca bănuit? Nu ştiu, e o întrebare la care eu nu găsesc răspuns. Imediat după evenimentele de la 7 aprilie, procurorilor li s-a cerut să tragă la răspundere tinerii care au protestat paşnic. După ce s-a schimbat guvernarea, procurorilor li s-a cerut să-i tragă la răspundere pe cei care au torturat, dar nu s-a ţinut cont că Procuratura a rămas aceeaşi, oamenii nu s-au schimbat.
Vitalie Creţu, victimă 7 aprilie
Nu cred că o să fie pedepsiţi cei care au condus ţara la 7 aprilie, pentru că nu a fost niciun caz la noi când aşa oameni să fie traşi la răspundere. La noi aşa-i de legat totul…, unul de altul, tot sistemul. Cei care se află acum la conducere au nevoie de cei care se aflau atunci. Suntem o ţară a cumătrismelor. Toţi se cunosc între ei şi nu cred că vom vedea pedepsiţi.
Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc
Am impresia că, totuşi, sunt implicate persoane sus-puse, care nu vor da voie niciodată să iasă adevărul la suprafaţă, iar ceilalţi să fie pedepsiţi. Cei implicaţi în maltratare şi omoruri sunt legaţi cu cei care au dat comanda. Eu ştiu însă că, până la urmă, adevărul o să iasă la iveală. Dacă nu azi, nu mâine, nu peste doi-trei ani, atunci peste cinci-zece ani, oricum o să iasă, şi o să fie mai dureros pentru cineva atunci.
Oleg Brega, victimă 7 aprilie
Voronin se laudă că a evitat vărsarea de sânge, de parcă omorârea, maltratarea, torturarea nu înseamnă vărsare de sânge. E foarte important cum s-au comportat ei atunci şi sigur că trebuie să existe pedeapsă, dar poate că din cauza lui Lupu, care e acum în noua guvernare, se tergiversează investigarea acelor dosare, doar ca să nu ajungă şi el pe banca acuzaţilor. Lucrurile se vor uita, dar vor mai fi găsiţi ţapi ispăşitori pentru a-i condamna condiţionat sau cu suspendare. Principalii vinovaţi s-ar putea să ramână nepedepsiţi.
Valentina Cuşnir, victimă 7 aprilie
Prea uşor am acceptat noi ideea că au plecat comuniştii de la guvernare. Ei s-au dus simbolic, dar oamenii lor au rămas. Uitaţi-vă cui a revenit procurorul general, cine, de fapt, l-a numit… Eu însă, cât trăiesc, n-am dreptul să dau uitării ceea ce am văzut în PMAN. Am văzut cum au fost omorâţi tineri, am văzut că ei erau nevinovaţi Acum sunt obligată să continui această luptă.
Anatol Mătăsaru, victimă 7 aprilie
Dosarele 7 aprilie sunt legate de mulţi demnitari care se află acum la guvernare. Nu cred că vom şti adevărul sau că vor fi pedepsiţi cei care într-adevăr au comis ceva. Vor fi găsiţi simpli ofiţeri, ca Perju, care vor fi condamnaţi cu suspendare, dar cei care au dat ordine, cei de care a depins mersul lucrurilor chiar vor fi avansaţi.
Nicolae Bairactari, victimă 7 aprilie
Din punctul meu de vedere, guvernarea este nouă, dar sistemul este vechi. Vreau să fiu optimist şi să cred că persoanele importante de atunci vor fi pedepsite, dar am foarte mari rezerve. Probabil, instanţa o să-i condamne pe mulţi doar formal.
sursa: zdg.md