Tragedia cea mai mare a Basarabiei vine dinspre inegalitatea feroce, care e mai dură decât sărăcia.
Despre faptul că inegalitatea stridentă a pus stăpânire pe Republica Moldova scrie Vasile Ernu care a fost recent la Chișinău și, lângă o biserică, a văzut mașini luxoase, dar și peste 100 de cerșetori.
În articolul din Libertatea, scriitorul reproduce și ce i-a spus un prieten bucureștean, venit prima dată în R.Moldova, pe care l-a rugat sa-i spună ce l-a șocat cel mai tare. „Fără să clipească, a zis: inegalitatea. O inegalitate așa de stridentă nu a mai văzut decât în Africa şi țări din Asia. E foarte violentă această inegalitate.
Sărăcia poate fi suportabilă până la un punct – inegalitatea radicală nu, pentru că ascunde o injustiție socială şi economică imensă. Oameni care muncesc 13 ore pe zi nu pot trăi din ce muncesc și alături vezi cum unii adună averi colosale în 2-3 ani. Iar asta nu anunță nimic bun şi nu are legătură cu munca.
Accesul la resurse devine ceva ce ţine aproape de Evul Mediu: o mână de boieri, o clasă mică de slujbași la curtea domnească şi o mare de iobagi. Asta nu e doar sărăcie – e ceva mult mai profund, care ascunde o imensă violență socială. Și, cel mai grav, fuga în masă a oamenilor şi, mai ales, a tinerilor.
Pleacă masiv aproape tot ce mișcă, îmi șoptește Veaceslav Ioniţă. Dacă acum 10 ani, doar 24% dintre tineri de vârsta universitară erau peste hotarele țării, în prezent, ponderea lor deja a ajuns la 40%”, scrie Vasile Ernu.
Mai multe, aici