Select your Top Menu from wp menus

Rușii spun că Orheiul, ca și întreaga Republica Moldova va fi afectat de o eventuală avarie la centrala cucleară din Zaporojie. Un expert englez spune că rușii și ucrainenii exagerează pericolul unei explozii

Ministerul Apărării din Rusia a publicat în canalul său de telegram o estimare a urmărilor unei eventuale avarii la centrala nuclearaă din Zaporojie, care este ocupată de trupele ruse în urma agresiunii rusești contra Ucrainei. Astfel potrivit imaginilor în cazul unui scenariu negativ, substanțele radioactive se vor răspândi în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova. Informațiile au fost publicate în contextul atacurilor din jurul centralei nucleare, despre  lansarea cărora se acuză reciproc trupele ucrainene și cele rusești. Rusia a respins propunerea propunerea secretarului general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres privind crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare.

Pe de altă parte BBC a publicat azi spicuiri dintr-o notă analitică a ziarului britanic The Times privind posibilitatea unei catastrofe nucleare în urma atacurilor auspra centralei nucleare. Articolul semnat de editorul specializat pe știință al publicație, scrie că centralele nucleare sunt construite ca fortărețe, iar pereții acestora din beton armat trebuie să reziste în cazul în care de acestea s-ar lovi un avion sau ceva mai serios, anume din cauza aceasta după apariția informațiilor privind atacurile în jurul centralei nucleare din Zaporojie, experții nu au intrat în panică.

Totuși tirurile de artilerie continuă, existând informații despre pagubele aduse generatoarelor de rezervă, destinate răcirii reactoarelor. În afară de aceasta apar informații potrivit cărora Rusia a plasat în una din sălile de turbine, autocamioane cu muniții și altă tehnică.

”Situația este rea, dar nu într-atât încât încearcă să o prezinte” îl citează Times pe Mark Venman, expert din cadrul Centrului materialelor nucleare a Colegiului Imperial. Acesta crede că și rușii și ucrainenii exagerează în multe, încercând să atingă scopuri proprii.

Potrivit publicației, cel mai mare pericol constă în deconectarea sistemelor de răcire și topire a reactorului. Anume asta s-a produs în timpul celor mai mari avarii la centrale nucleare din trecut: la stația Three Mile Island din SUA, în 1979 și la Cernobîl din URSS în 1986.

Dar aceste exemple explică de ce Venman nu prea crede în afirmațiile rusești privind răspândirea norilor radioactivi. La fel ca și centrala de la Zaporojie, care este una destul de modernă, centrala Three Mile Island din SUA era echipată cu un sarcofag din beton în jurul reactorului. În rezultat, în urma avariei în exterior nu a nimerit nimic în afară de gaze radioactive.

La Cernobîl însă, un asemenea sarcofag nu a existat, motiv pentru care după explozie a fost deteriorat acoperișul, iar particulele radioactive timp de mai multe săptămâni au poluat atmosfera.
Totuși expertul nu excule posibilitatea producerii unor incidente, scara cărora va fi mai mica ca la Cernobîl, dar care oricum vor provoca o catastrofă la nivel local.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/rusii-spun-ca-orheiul-ca-si-intreaga-republica-moldova-va-fi-afectat-de-o-eventuala-avarie-la-centrala-cucleara-din-zaporojie-un-expert-englez-spune-ca-rusii-si-ucrainenii-exagereaza-pericolul-unei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19