Patruzeci de instituţii din ţară, printre care Preşedinţia, Parlamentul, ministerele, agențiile de stat, toate subdiviziunile Ministerului Mediului, inclusiv cele teritoriale, vor da curs în această sâmbătă apelului naţional de a participa la campania de înverzire a spaţiilor, cu genericul „Plantează-ţi viitorul”. Despre aceasta a declarat astăzi, într-o conferinţă pe această temă, ministrul de resort Iuliana Cantaragiu, transmite MOLDPRES.
Potrivit oficialului, până în prezent şi-au confirmat participarea la campanie şi peste trei sute de autorităţi publice locale. „Este vorba de localităţi din toată ţara. Sunt 86 de unităţi teritorial-administrative din nordul ţării, 211 de la centru şi 52 din regiunea de sud. În acelaşi timp, îndemnăm toţi doritorii interesați să participe la crearea de spații verzi pe teritoriul țării, or, aceştia pot afla când și unde sunt organizate plantările de arbori în localitatea lor, accesând pagina web a Ministerului Mediului – www.mediu.gov.md, unde va exista un centru informațional on-line dedicat acestei campanii”, a spus Cantaragiu.
Ministrul Mediului a amintit că acţiunea, care va fi lansată pe 13 noiembrie în Republica Moldova, are scopul să consolideze eforturile de mobilizare a întregii țări. „În următoarele săptămâni, am planificat să plantăm peste cinci milioane de puieți pentru a sprijini regenerarea naturală a aproape 580 de hectare și a completa câteva mii de hectare de plantații recente”, a precizat Iuliana Cantaragiu.
La rândul său, reprezentantul Agenţiei „Moldsilva” a precizat că „tradiţional, în această perioadă, vor fi create culturi silvice în fondul forestier şi efectuate lucrări de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață de 347 de hectare. Treizeci de tone de ghindă vor fi plantate în sol, iar efectuarea lucrărilor de completare a culturilor silvice, create în anii precedenți, vor acoperi o suprafață de 3,4 mii ha, utilizând cca 2,5 milioane de puieți”.
De asemenea, Inspecțiile teritoriale pentru protecția mediului au comunicat cu autoritățile publice locale de nivelul I și II și au identificat suprafețele pasibile împăduririi, denumirea speciei și numărul de arbori și arbuști. Cele mai solicitate specii sunt bradul, molidul, ienupărul, stejarul, mesteacănul, teiul, nucul, arțarul, frasinul, salcâmul și salcia.
Potrivit Ministerului Mediului, în prezent rata de împădurire a Republicii Moldova este puțin peste 11% din teritoriu. Studiile însă arată că pădurile trebuie să acopere cel puțin 25% din teritoriul țării, pentru un mediu echilibrat, cu o calitate mai bună a aerului și solului, o cantitate suficientă a apei și o biodiversitate sănătoasă. Este necesară reconstrucția ecologică și extinderea fondului forestier naţional.
În contextul preocupărilor legate de încălzirea globală și ultimelor angajamente asumate la nivel internațional de țara noastră, până în anul 2030 este necesară restabilirea pădurilor și extinderea pe un spațiu de cel puțin o sută de mii de hectare. Conservarea și plantarea masivelor forestiere se numără printre prioritățile Ministerului Mediului și este un obiectiv al programului de guvernare.
Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului “Un arbore pentru dăinuirea noastră” a fost instituită prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din februarie 1995, scopul fiind crearea de noi păduri, fâşii forestiere de protecţie a câmpurilor, parcurilor, scuarurilor, aliniamentelor de-a lungul drumurilor publice ş.a.