Judecătoria Orhei a publicat hotărârea într-un proces început în anul trecut, în care în calitate de părți adverse figurează Primăria Orhei și Inspectoratul de Poliție (IP) Orhei. Potrivit hotărârii, în septembrie 2020, Inspectoratul de Poliție Orhei s-a adresat Primăriei Orhei cu cererea privind eliberarea autorizaţiei de construcțe pentru efectuarea lucrărilor de modernizare şi reparaţie capitală a sediului Sectorului de poliţie nr. 1 al IP Orhei, care va fi amplasat în clădirea ce găzduia în trecut Poliția Rutieră.
Primăria a răspuns IP Orhei că pentru soluționarea problemei este necesară obținerea unui Certificat de urbanism, care să fie eliberat de Primărie. Or, IP Orhei dispune de un certificat de urbanism eliberat de Consiliul Raional (CR) Orhei, pe 25 martie 2019. După ce Primăria a respins cererea prealabilă a IP Orhei, ultimul s-a adresat în instanța de judecată.
În ședința de judecată, reprezentantul Primăriei Orhei, avocatul Vadim Banaru, dar și reprezentantul CR, care a fost atras în calitate de persoană terță nu s-au prezentat.
Totuși, spre deosebire de CR, poziția Primăriei Orhei a fost expusă într-o referință care, într-o trimitere la Legea cu privire la autorizarea în construcții (cu modificările în vigoare din 21.02.2020), menționează că certificatul de urbanism pentru proiectare se eliberează de primarul unității administrative-teritoriale, considerând că IP Orhei nu deține un certificat de urbanism conform cerințelor legale.
Poziția IP Orhei a fost expusă de jurista Alexandra Gaidac și constă în faptul că Primăria a invocat din oficiu şi fară împuternicirile funcţionale şi legale nulitatea actului administrativ, emitentul căruia a fost organul ierarhic superior, actul, care a dat naştere unor raporturi juridice deja consumate, iar poziția Primăriei mun. Orhei privind „lipsa” certificatului de urbanism este nefondată.
Instanța de judecată a notat că certificatul de urbanism pentru proiectare, eliberat de CR Orhei, atât timp cât nu a fost retras, revocat sau anulat, reprezintă un act administrativ care produce efecte juridice și este legal.
Judecătoria i-a dat dreptate IP Orhei, obligând Primăria să anuleze refuzul său din toamna trecută și să elibereze o autorizație de construcție.